Aktiespararna

Fyra frågor till börsexperterna: ”Det är avgörande”

Av Emil Kahi
11 juli 20195 min lästid
En oviss kvartalsrapportsäsong har redan smugit igång. Nu är det dags för storbolagen att börja visa korten. Här är proffsen från Aktiespararna och Unga Aktiesparares tankar.

Vilka bolag håller du extra utkik på?

– Utöver verkstadsbolagen kommer fokus att ligga på favoriterna inom hälsovårdssektorn. Jag kommer även lägga fokus på den pressade banksektorn. Danske Bank har redan vinstvarnat, Swedbank har legat på slaktbänken under våren och turbulensen fortsätter inom Nordea. Det ska bli intressant att höra vad de svenska storbankerna kommunicerar denna gång, säger Christoffer Ahnemark, analytiker på Aktiespararen.

Henrik Johansson, vd på Unga Aktiesparare, tillägger:

– Jag är mest nyfiken på finans- och fastighetsbolag.

Robert Andersson, utbildningsansvarig på Unga Aktiesparare, säger:

– Förutom mina egna bolag kommer jag att hålla extra koll på de konjunkturkänsliga bolagen, framförallt i verkstadssektorn. Jag kommer att definitivt att sitta klistrad när Atlas Copco, Sandvik och Volvo kommer med sina rapporter.

LÄS MER: Så kan du ta rygg på aktieaktivisterna (https://www.aktiespararna.se/nyheter/sa-kan-du-ta-rygg-pa-aktieaktivisterna)

Vilka generella resultat förväntar du dig, hur tror du det har gått för bolagen allt som allt?

Christoffer Ahnemark:

– Det beror väldigt mycket på sektor. Positiva överraskningar väntar inom medicinteknik och bland fastighetsbolagen. Inom verkstad har vi redan sett ett antal tongivande vinstvarningar, både i Sverige, men också i Tyskland. Givet de svala konjunkturvindarna, tror jag att orderingången kommer att se svag ut i många fall, inte minst hos bolagen med stor exponering mot Kina. Samtidigt ger den svaga svenska kronan enkla omräkningsvinster, men marknaden ser bortom detta.

Henrik Johansson:

– Inom just finans och fastighet tror jag inte vi kan förvänta hos några superrapporter, men hade inte blivit förvånad om det kommer in rapporter lite starkare än vanligt. Tuggar många bolag på som de gjort så räcker det. Det är väldigt få bolag inom dessa branscher som gått dåligt senaste månaderna.

Robert Andersson:

– Efter en ganska god första rapportperiod för 2019 så är mitt huvudscenario en relativt lugn rapportperiod. Konjunkturen tuffar på i en lugn takt men fortfarande med en okej BNP-tillväxt, i västvärlden åtminstone. Det finns dock anledning att vara lite orolig över kraftig inbromsning i Kina där handelskriget nu börjar sätta sina spår. Hexagonhar redan tvingats vinstvarna efter bland annat en svag utveckling i Kina.

LÄS MER: Placeringar som krossar index (https://www.aktiespararna.se/nyheter/placeringar-som-krossat-index)

Vilken effekt tror du rapportsäsongen kommer ha på börsen?

Christoffer Ahnemark:

– Rapportsäsongen, tillsammans med Fed-beskedet i slutet av juli, är avgörande för börsen på kort sikt. För att upprätthålla den positiva stegringen måste bolagen leverera vinsttillväxt. Utsikterna inför andra halvåret är särskilt viktiga. Det ska bli intressant att höra om bolagen väljer att bygga lager eller väljer att dra ned på produktionen. När väl varselvågen sätts igång kan det gå fort.

Henrik Johansson:

– Sommarbörsen brukar ju vara ganska tråkig, så om jag måste gissa så kanske någon procent upp. Fast man har ju haft fel förut.

Robert Andersson:

– Mitt huvudscenario är att det blir en lugn rapportperiod som inte kommer att påverka börsen starkt åt något håll, om det i stället skulle bli stora överraskningar så tror jag tyvärr att riskerna är större än möjligheterna.

LÄS MER: Fastighetsmagneten storhandlar på börsen: "Ser bra ut" (https://www.aktiespararna.se/nyheter/fastighetsmagnaten-storhandlar-pa-borsen-ser-bra-ut)

Vad kommer du titta efter för omvärldsfaktorer i rapporterna?

Christoffer Ahnemark:

– Verkstadsbolagen är globala och i slutändan är det den globala konjunkturen som gjuter grunden för tillväxt i intäkter och resultat. I rapporterna blir det extra intressant att läsa kommentarer kring den pågående handelskonflikten och hur bolagen försöker parera eventuella risker. Brexit är en annan faktor.

– Ur ett makroperspektiv blir det även intressant höra hur affärsklimatet utvecklas i Latinamerika, mer specifikt i Brasilien. Det är en marknad vi har rekommenderat och bevakat under en längre tid i Aktiespararen, som även har utvecklats väldigt starkt i samband med Jair Bolsonaros framfart och den pågående pensionsreformen.

Henrik Johansson:

– Känns som att Kina och USA borde lyckas reda ut sina bekymmer, det svåra är att säga när. Tror individer inom både parter är tillräckligt måna om att inte bara bli ihågkomna som några som förstör världshandeln för att det ska lösa sig

Robert Andersson:

– Mitt fokus blir att undersöka hur stark den kinesiska marknaden är för våra bolag. Det tror jag blir en mycket viktig faktor.

Intervjuer

Dela med dig