Aktiespararna

Fyra köpvärda investmentbolag

Av Nyhetsbyrån Direkt
11 juni 20183 min lästid

Börsveckan går igenom investmentbolag i sin senaste utgåva och granskar hela elva bolag inom sektorn: Kinnevik, Lundbergs, Spiltan, Bure, Industrivärden, Latour, Volati, Traction, Investor, Öresund och Svolder.

Kinnevik (https://old.aktiespararna.se/popin/924) har många onoterade pärlor inom framför allt marknadsplatser och e-handel, som Global Fashion Group, Home 24 och Quikr, men även finansiella tjänster och hälsovård. Bolaget känns intressant att äga på sikt, tycker Börsveckan och rekommenderar köp.

Lundbergs har levererat fantastiskt bra avkastning över tid, påpekar tidningen. För en långsiktig investerare är det ett intressant alternativ, men Börsveckan står över denna gång - på grund av värderingen.

Flertalet av Spiltans investeringar hamnar i skymundan av den lyckade investeringen i dataspelsbolaget Paradox. Det innebär att en investering i Spiltan i all väsentlighet är en investering i Paradox - dessutom till en hög värdering.

Bure har haft en fenomenal avkastning historiskt och med sin stora kassa kan man leta intressanta köpkandidater vid en sättning på börsen. Med en ganska stor substansrabatt blir rekommendationen köp, skriver Börsveckan.

Rabatten i Industrivärden har brukat ligga kring 20 procent men har krympt den senaste tiden. En risk är dessutom att utdelningen måste sänkas, och tidningen sätter sälj på aktien.

Latour har samlat ihop ett antal kvalitativa bolag i sin portfölj och investmentbolaget kan därför ses som en bra sparaktie. Trots den höga exponeringen mot Assa Abloy är det en aktie att köpa och lägga i byrålådan, anser Börsveckan.

Trots kursraset i Volati fortsätter Börsveckan att vara avvaktande till aktien. Rådet blir därför att avvakta.

Familjen Stillströms bolag Traction kan ses som ett spel på att kassan sätts i arbete på ett lyckat sätt. Men när man tittar på portföljen är det svårt att lockas, anser tidningen som passar på Traction.

I Investor finns en uppsida i substansen på minst 6-8 procent, anser Börsveckan. Om investmentbolaget får fason på vissa innehav som gått svagt inom den onoterade delen av portföljen, som Mölnlycke och Aleris, kan rabatten sjunka kraftigt. Slutsatsen blir att Investor är köpvärd.

Öresund har tappat en del mot index under det senaste året, efter att dessförinnan haft en mycket fin trend. Bilia och MQ har legat bakom mycket av tappet. Börsveckan gillar bolaget men inte värderingen och rådet blir avvakta.

För Svolder är en rabatt på 10-15 procent rimlig över tid. För tillfället är Börsveckan mer neutralt än positivt inställda till bolagets viktigaste innehav och köpläget uteblir därför.

Dela med dig