Aktiespararna

Galen guldrush kring AI

Av Redaktionen
27 juni 20237 min lästid
Fotot till vänster: Nvidias vd Jen-Hsun Huang. Chiptillverkaren har en marknadsandel på över 80%. Ross D. Franklin/AP/TT.
Hypen kring AI växer lavinartat och bubbelvarningarna blir allt fler. Samtidigt gör big tech en come-back när de pekas ut som AI-vinnare.

Det har nog skrivits mer om AI det senaste halvåret än det senaste decenniet sammantaget. Det liknar alltmer en guldrush à la Kalifornien på 1850-talet och det kallas nästa stora kliv för tech-branschen. I Kalifornien var det leverantörerna av spadar, hackor och kläder som blev vinnarna (bland annat ett välkänt jeansmärke). I den pågående AI-ruschen är det bland andra bolag precis bakom de som står för själva teknologin som tar mest fart – sådant som krävs för att bygga och köra AI-modeller.

Det mest uppenbara exemplet är halvledarjätten Nvidia som med sina specialiserade GPU-chip verkligen skär guld med täljkniv just nu. Just de chipen har visat sig perfekta för de stora processornätverk som krävs för att köra komplexa AI-modeller. Tidigare har de varit motorn för datorgrafik och sedan kryptobranschen.

Nvidia har sedan ChatGPT släppte sin LLM (Large Language Model) i höstas, och som tog världen med storm, nästan tredubblats i värde och snuddade för ett tag vid den magiska nivån på 1 biljon dollar i marknadsvärde. När Nvidia släppte sin Q1-rapport 24 maj slog man förväntningarna rejält och höjde sin prognos för innevarande kvartal till 11 miljarder dollar vilket var 50% högre än vad analytikerna väntat sig. Aktien steg 26%.

Värderingen är hög och som vanligt efter en kursrusning går åsikterna isär. Pessimisterna menar att nuvarande värde innebär att Nvidia skulle ta hela marknaden fram över och att det är en marknad som inte kommer växa så snabbt.

En stark förändringskraft

En annan chip-tillverkare som också rider på vågen är ARM med japanska Softbank som största ägare. Därifrån har man låtit förstå att en IPO kan bli aktuell mot slutet på 2023. AMD och Broadcom är två andra noterade bolag som också rider på AI-vågen. Med en marknadsandel på över 80% är det dock Nvidia som dominerar marknaden för datakraft för AI. Precis som när it-boomen var som mest frenetisk kring millennieskiftet så är det väldigt svårt att se vilka som kommer att dra det längsta strået i slutänden. Hade man för 20 år sedan pekat på Amazon, Apple och Google som stora vinnare hade många skakat på huvudet.

Precis som då kommer AI-racet att producera fler förlorare än vinnare men att AI nu etablerat sig som en stark förändringskraft håller de flesta med om. AI har funnits med ett bra tag men det var först med ChatGPT som en bredare krets förstod hur snabbt utvecklingen går.

Vad som är ett ”AI-bolag” är svårt att urskilja. Det finns dock tre huvudkategorier bolag:

• De som står för infrastruktur som Nvidia och belgiska Besi.

• De som levererar produkter eller tjänster som drivs av AI. Här finns till exempel C3.AI, Crowdstrike och Palantir.

• De som erbjuder effektivisering, automation och cybersäkerhet med hjälp av AI.

De tre jättarna

Sedan kommer många av övriga bolag inom olika industrier, tjänstesektorer och branscher. AI kommer att integreras i de flesta industriella vertikaler som utbildning, hälsa och bioteknik. Ett exempel är att Googles AI nu ska stödja Booking.com via Googles molntjänster. Världens största bokningssajt för hotell kan då sägas bli en vinnare om man lyckas integrera AI på ett sätt som ger ett försprång gentemot konkurrenter. Detsamma kan sägas om många andra bolag.

I en kategori för sig själva står flera av de stora tech-jättarna och då främst Microsoft, Alphabet (Google) och Amazon. Microsoft har stått mest i rampljuset då de investerade 10 miljarder dollar i OpenAI som står bakom ChatGPT. Dess AI integreras nu i Microsofts sökmotor Bing och i annan mjukvara som ska göra den bättre. Microsofts molntjänst Azure integrerar också ChatGPT i sina lösningar och tjänster de erbjuder kunderna.

Amazons molntjänst gör liknande saker och hela e-handeln lär också gynnas av flera inslag av AI. Både Google och Amazon håller också på att vidareutveckla sina egna versioner av ChatGPT och även Google använder sina molntjänster för att serva kunderna med AI.

De tre jättarna tillsammans dominerar den globala molnmarknaden och tillsammans planerar de att investera 120 miljarder dollar i år och merparten lär gå till molntjänster och AI.

Alla tre håller också på att försöka ta fram egna GPU-chip för att rå på Nvidias järngrepp om den marknaden och sänka sina kostnader.

De stora plattforms- och techbolagen har redan ett starkt grepp om utvecklingen och AI ser ut att kunna stärka deras positioner ännu mer. De har kunderna, kapitalet, kunskapen och ingenjörerna för att sätta turbo på AI-utvecklingen för egen del. Samtidigt lär konkurrensen dem emellan öka. Det syns inte minst på att Microsoft nu hotar Google monopolliknande ställning på sökmarknaden med hjälp av ChatGPT.

Att big tech drar nytta av AI syns också i börsutvecklingen. Nasdaq 100 som omfattar de 100 största aktierna på tekniktunga Nasdaq är upp 34% i år medan klassiska Dow Jones Industrial Average är i stort sett oförändrat. Microsoft har stigit 39% i år och Alphabet 43%.

Indexfonder ett alternativ

Mer AI-fokuserade index går ännu bättre. Ett oviktat index som Economist satt samman över 32 aktier som levererar infrastruktur till AI har stigit 40% sedan ChatGPT lanserades i november förra året. Samma period har Nasdaq-börsen bara ökat 13%. Ett oviktat index från universitet i Duisenburg, Tyskland, över 15 aktier som levererar produkter och tjänster baserade på AI (inte halvledare med mera) har stigit 53% i år.

Det går bra för AI på börsen med andra ord men att veta vilka bolag som kan vara värda att satsa på är svårt, förutom de uppenbara storbolagen. Det finns dock en handfull börshandlade indexfonder med inriktning på AI som går att komma åt via till exempel Avanza och Nordnet. En del tar också med aktier inom närliggande områden som robotisering och automatisering.

I närtid har Xtrackers Artificial Intelligence and Big Data gått bäst med en uppgång nästan 19% de senaste tre månaderna men flera andra har också stigit över 15 % på tre månader. De stora tech-bolagen med Nvidia i spetsen är de tyngsta innehaven.

Vill man hoppa på AI-trenden är ETF:er ett smidigt sätt att göra det. Bäst är kanske en portfölj med flera ETF:er då de skiljer sig åt en del.

Förklarande artiklar

Dela med dig