Aktiespararna

Gamingsektorns fall

Av Redaktionen
28 september 20213 min lästid

Kinesiska restriktioner är en faktor, de vill begränsa barnens speltid. I somras skrevs en text som benämnde onlinespel som ”andligt opium” som drog ner kinesiska spelföretag men även den svenska spelmarknaden påverkades.

SVT har intervjuat analytiker och förvaltare som kommenterar läget så här:

Aktieanalytiker Tomas Otterbeck:

– Det finns en oro bland investerare att det här sprids i Europa, att det här har satt en boll i rullning, säger han.

Erik Sprinchorn, förvaltare i TIN Ny Teknik, känner ingen oro för att restriktionerna ska sprida sig över världen och är fortsatt optimistisk.

– Digital underhållning kommer inte att försvinna, det är ett strukturellt växande fenomen. Och svenska bolag boxas väl över sin egen matchvikt, så jag tror det kommer gå väldigt bra för de svenska dataspelsföretagen, säger han.

Läs hela artikeln här.

Aktiespararnas analytiker, Carl-Henrik Söderberg:

– De uppblossade regulatoriska risker som vi nu ser har gjort marknaden nervös. Aktierna har tidigare gått bra på börsen för att investerare har sett sektorn som en relativt säker tillväxtbransch under många år framöver. Att den underliggande strukturella tillväxten kommer stå sig stark lite oavsett hur världsekonomin mår, menar Calle Söderberg.

Han fortsätter:

– Börsen har varit beredd att betala dyrt just för dessa egenskaper då de dessutom erbjuder en höglönsam affärsmodell. Men nu med den osäkerhet som blossat upp så har många bolag i sektorn farit illa. Såväl populära Paradox som Stillfront är båda aktierna ner 50 procent på ett år. Embracer handlas oförändrat under samma period. Dessutom har blankare kommit in och det bidrar till säljtrycket i aktiekurserna.

Pandemin gav en skjuts

Under början av covid 19-pandemin fick många dataspelsbolag världen över en extra skjuts då många stannade hemma och spelade mer än vanligt.

Nu när världen åter öppnat upp så har spelarna blivit färre och aktiekurserna sjunkit tillbaka.

Hur tycker du att man ska tänka kring dessa aktier nu?

– Jag tycker först och främst att man ska ha respekt för att de orosmoln som nu finns är att ta på allvar. Sen är det såklart alltid en diskussion om aktierna har fallit för mycket eller inte. Jag kan bara konstatera att värderingarna har kommit ned avsevärt i takt med nedgångarna i aktiekurserna, då analytikernas prognoser inte har justerats ner nämnvärt för kommande år. Samtliga av dessa tre bolag väntas alltjämt växa på bra. Oron ligger i om dessa förväntningar kommer att behöva justeras ner eller inte, därav att börsen har satt en högre riskpremie i sektorn och då kommer värderingarna ner.

Calle Söderberg menar avslutningsvis att att den fundamentala bilden trots allt ser rätt stark ut och att den snabbt sjunkande värderingen gjort bolagen mindre riskfyllda som investeringsalternativ.

Marknadsnyheter

Dela med dig