Aktiespararna

Gardell: "Ingen annan ser möjligheterna att ta bolag från bra till jättebra"

Av Redaktionen
28 mars 201816 min lästid

Christer Gardell om Volvo-affären, Ericssons och H&M:s största utmaningar.
I en intervju med Charlotte Stjerngren berättar Ceviangrundaren om vägen från kontroversiell företagsslaktare till internationell maktfaktor.
– Ingen annan ser möjligheterna att ta bolag från bra till jättebra, säger han.

Utanför Christer Gardells fönster leker hundar på rastplatsen i Humlegården.

Det är här, bakom ett skrivbord i en gammal paradvåning med spegeldörrar och stuckaturer i taket, som Christer Gardell, Cevians grundare, smider planer som ritar om kartan för hela näringslivet.

Med ett kapital på mellan 130 och 150 miljarder kronor fördelat på tolv större innehav är Cevian Europas största aktivistfond – vilket gör Gardell till en av det svenska närings­livets tyngsta maktfaktorer.

Gardell kommer att prata en hel del om männi­skor under intervjun. Men vi börjar för 20 år sedan när han som vd för investment­bolaget Custos blev känd för den breda allmänheten som ”Styckaren”.

Bland annat delades Perstorp och Skanska upp och till slut styckades även Custos upp och såldes i bitar. I stället startade Gardell, tillsammans med partnern Lars Förberg, år 2002 aktivistfonden Cevian, som då hette Amaranth. Den var på 340 miljoner euro.

Steget ut i Europa kunde tas år 2006 efter att fonden Cevian Capital I åren 2002–2006 levererat en avkastning på över 80 procent till sina investerare, bland andra första AP-fonden. I dag har Cevian nästan inga svenska investerare. Av närmare 400 investerare är det främst amerikanska fonder, stiftelser och förmögna privatpersoner som satsat pengar.

Enligt sajten Financial News avkastade fonden Cevian Capital II 16 procent om året 2006 till 2016. Under 2016 landade avkastningen på drygt 19 procent, räknat i euro. Summorna är större, men kärnan för Christer Gardells strategi har varit densamma i över 20 år. Hitta bra bolag, i bra branscher där den finansiella utvecklingen av olika anledningar varit medioker.

I konglomerat är den finansiella utvecklingen enligt Gardell nästan per definition medioker. Cevian vill ta bolagen från mediokra till bra. Det är första delen av strategin.

Ett skolboksexempel för Cevian är det tyska industrikonglomeratet Thyssen Krupp där Cevian äger 15 procent. Ståldelen kommer troligtvis att skiljas av för att gå samman med indiska Tata, vilket Gardell välkomnar, men den stora potentialen ser han i en annan del.

– Kronjuvelen är hissarna. Hissbranschen är fantastiskt fin och ett friläggande av hissarna skulle skapa värden som i princip motsvarar värderingen av hela konglomeratet. Du skulle få 37 miljarder euro i försäljning gratis.

Börsvärdet på Thyssen Krupp är i dag cirka 19 miljarder euro.

Cevian räknar med en god marknad i att ta bolag från medi­okra till bra även framöver – ”städpotentialen är fort­farande rätt stor” – men Gardell ser än större potential i att ta bolagen ytterligare ett steg. Från bra till jättebra.

– Ingen annan i marknaden ser möjligheterna när det gäller att ta bolag från bra till jättebra – from good to great – och det gör den typen av investering extra intressant. Om du kan göra den resan då kan avkastningen bevisligen bli fantastiskt bra.

För att göra den resan gäller det att hitta rätt kompetens.

– Personfrågan är extra viktig i steg två, när man vill ta bolag från bra till jättebra. Det bygger på att man har toppkrafter i ledningen. Alla har inte den förmågan.

Christer Gardell ställer själv en hel del frågor och framstår som nyfiken, men också som en person van att spela med korten tätt intill bröstet.

Det finns inget som avslöjar att han samtidigt befinner sig mitt i förhandlingarna inför årets största affär: Försäljningen av Cevians aktiepost i AB Volvo, motsvarande 8,2 procent av kapitalet och 15,6 procent av rösterna, till den kinesiska fordonskoncernen Geely.

Kontraktet undertecknades den 23 december. Både Industrivärdens ordförande Fredrik Lundberg och de andra ägarna informerades om affären i efterhand.

– Lite förvånad blev jag, erkände Fredrik Lundberg i Sveriges Radio.

Dagens Industri uppskattar Cevians vinst till 20 miljarder, något som Cevian inte har velat kommentera.

Däremot lyfter Gardell fram innehavet i Volvo som ett framgångsexempel över de två delarna av Cevians investeringsstrategi.

Försäljningen av VolvoIT initierades av Gardell, som samtidigt argumenterar för ytterligare avknoppningar.

– Vi känner att tallriken inom lastvagnar redan är så full – flera olika varumärken, service, förarlösa fordon, elektrifiering, Kinaexpansion – att det helt enkelt inte finns utrymme för styrelsen att inte fokusera 100 procent på lastvagnsrörelsen. Och det gör oss oroliga att de andra fina verksamheterna inte får tillräcklig uppmärksamhet. Dessutom finns inte mycket synergieffekter.

Men Volvo är samtidigt ett bolag där Cevian använt steg två av sin strategi – att genom personfrågor ta bolaget från ”good to great”. Cevian har ägt Volvo av och till sedan 2007, men fonden gick in stort 2014 och knappt ett år därpå, i april 2015, fick vd Olof Persson gå.

– Många ineffektiviteter städades visserligen bort under Olofs tid, men Volvo är ett helt annat bolag nu än det var för tio år sedan. Vi har bytt hela styrelsen och ledningen – kvaliteten är nu oerhört mycket bättre. Martin Lundstedt har gjort sitt största avtryck genom att organisera om till mycket tydligare ansvarsområden och mycket tydligare vinstorientering – hela bolaget är betydligt bättre.

En kritisk punkt för Gardell är att hitta styrelsemedlemmar som hållet måttet. Som tur är behöver inte Cevian väldigt många personer utan enligt Gardell räcker det med tre till fyra per styrelse. Han kallar dem för motorn.

– Tre till fyra personer som är riktigt, riktigt bra. Toppkrafter av högsta kvalitet som är pådrivande i styrelsearbetet. På så sätt sätter de kvaliteten på hela styrelsen. Men du kan aldrig få tio toppkrafter, det går inte.

Cevian arbetar aktivt med att hitta ”toppkrafter” genom att utöka sina lokala nätverk. Sedan 2011 är den före detta politikern och finansmannen Lord Paul Myners partner på Cevian med bas i Storbritannien. Lord Myners har bland mycket annat varit ordförande i Gartmore och Marks & Spencer.

I Tyskland tog Cevian 2012 in Eckhard Cordes, som bland annat varit vd på den tyska detaljhandelskedjan Metro, men som även haft ledande positioner i Daimler Chrysler i nära 30 år.

Två personer med otvivelaktigt stora nätverk, men även Gardell själv och Lars Förberg har lagt mycket tid på att bygga lokala nätverk i Storbritannien, Tyskland och Schweiz.

Sedan 2014 är Eckhard Cordes ordförande i Cevians första europeiska investering, byggbolaget Bilfinger. Den investering som Gardell verkar minst nöjd med. Aktiekursen är på ungefär samma nivå i dag som när Cevian gick in 2006.

– Det går inte att förminska betydelsen av det lokala nätverket. Hade vi haft det nätverk vi har i dag då hade vi troligtvis aldrig gjort den investeringen. Då hade vi plockat upp de varningsflaggor som trots allt fanns lokalt.

Framöver räknar Gardell med att mer och mer jobba med att ta bolag till jättebra.

– Hittills har våra investeringar mest varit i bolag som gått från mediokra till bra. Det bygger på att du kan hitta en riktigt bra vd. Vi har sett vilken stor inverkan det har, så det är en avkastningspotential som vi har värderat upp.

Kontraktet mellan Geely och Cevian signerades den 23 december 2017.

En annan viktig del av Cevians strategi är att bolagen ska ha potential att bli välstrukturerade men att de vid tiden för Cevians investering gärna får vara impopulära.

– Gärna när bolagen riskerar att skicka ut dåliga nyheter under en tid. Kortsiktiga investerare är ju livrädda för det så de säljer i de lägena, då brukar kurs­reaktionen bli överdriven.

Cevians största investering 2017 var Ericsson. Ett helt klart oälskat bolag. Sedan toppen för snart tre år sedan har kursen tappat halva värdet. Cevian är nu största ägare med drygt 7 procent av kapitalet, strax före Inves­tor som sitter på de röststarka aktierna och kontrollerar 22 procent av rösterna.

Christer Gardell pratar en hel del om alla felbeslut han anser tagits under de senaste fem–sex åren. Bolaget har tagit olönsamma affärer, haft en odefinierad serviceaffär, gett sig in på områden utan konkurrensfördelar, fokuserat för mycket på omsättning i stället för lönsamhet och haft alltför höga kostnader. Det mesta låter självförvållat och han verkar inte speciellt orolig över den tuffa marknadssituationen.

Han pratar hellre om det interna arbetet.

– Att Ericsson inte skulle kunna göra riktigt bra affärer det har jag svårt att tro. Börje Ekholm har lagt fram en strategi som skiftar fokus tillbaka till kärn­affären och som samtidigt tar bort olönsamma verksam­heter och onödiga kostnader – alla tidigare excesser. Gör man det så tror vi att Ericsson har alla förutsättningar att bli en väldigt bra investering.

Cevian har en styrelseplats i alla sina för marknaden kända innehav utom Ericsson – och den brittiska sakförsäkringsjätten RSA, som bland annat äger Trygg-Hansa – och flaggade för över 5 procent i Ericsson först efter stämman 2017.

Ericsson har haft en matrisorganisation som enligt Gardell gjort ansvarsutkrävande svårt. Att bolagets tillträdande ordförande Ronnie Leten har Gardells fulla förtroende råder ingen tvekan om.

Vi är tillbaka på del två av Cevians mångåriga strategi – människorna.

– Det absolut viktigaste i ett bolag är hur man organiserar sig. Har du en bra organisation med tydliga ansvars­områden och lönsamhetsorientering då kommer strategi, vision och allt det där som en bi-produkt och Ronnie Leten är ett geni på att organisera en verksamhet.

Ronnie Leten var 2009 till januari 2017 vd på Atlas Copco, ett bolag som enligt Gardell nästan fungerar som en plantskola för resten av näringslivet.

– Du hittar folk nästan överallt från Atlas numera på grund av att de är utbildade affärsmän och -kvinnor. Ronnie Letens största styrka är att han är duktig på att utveckla högpresterande organisationer.

I snitt gör Cevian fyra affärer per år. Fonden går in i två bolag och ut ur två och om Ericsson var Cevians stora inköp 2017 så var Danske Bank den stora försäljningen. Under hösten 2017 såldes alla aktier i banken, en position fonden haft sedan 2011 då aktierna i Swedbank såldes. Sedan botten 2011 till toppen 2017 är aktien upp 240 procent, plus utdelningar.

– Vi rankar alla innehav vi har efter kvarvarande värdepotential. Om vi har någonting nytt som ska in – vi är nästan alltid fullinvesterade – så måste vi konkurrera ut den marginella positionen i portföljen. Det finns säkert potential kvar i Danske Bank. Men vi bedömde att den hade något lägre potential.

Så vilken aktie har störst potential i portföljen just nu?

– Det är många som har stor potential.

Christer Gardell nämner att Cevian just nu bygger upp en position i ett tolfte innehav. Alla nya affärer föregås av en djuplodande undersökning.

– Gissningsvis djuptittar vi på cirka 20–25 bolag och om vi väl går in så har vi säkert gjort den mest noggranna analysen någon gör.

Cevian var ett tag storägare i Lindex och det spekuleras om att Hennes & Mauritz skulle kunna bli nästa stora projekt. Aktien är ned över 50 procent sedan toppen i mars 2015. Christer Gardell inleder med att säga att han inte är någon expert på H&M men verkar trots det väl insatt.

– Jag tror branschen är tuff. När e-handel kommer in måste man bygga upp parallella distributionskanaler för att hantera samma intäktskrona vilket betyder mer kostnader och lägre marginaler. Dessutom öppnar
e-handel upp för ökad konkurrens.

Gardell verkar framförallt insatt i bolagets utmaningar. Han oroas bland annat av att en hushållsbudget är begränsad varför klädköp riskerar att stryka på foten när andra kostnader ökar. Dessutom har konsumtionen gynnats av ett lågt ränteläge samtidigt som bolaget har en utmaning i miljö- och hållbarhetsfrågorna. För att möta alla utmaningar tror Gardell att H&M måste bli snabbare.

– Den allt tuffare miljön ställer krav på otroligt snabba värdekedjor. När en kollektion kommer ut måste man snabbt hitta vinnarna och ställa om produk­tionen. Just nu kanske Inditex är ännu snabbare.

Gardell ser dock stora utmaningar för att H&M ska bli snabbare. Företaget har vuxit till en jätte med allt vad det innebär av byråkrati och komplexitet. Kanske även mer tröghet än för 10–15 år sedan. H&M har ett börsvärde på cirka 300 miljarder kronor.

– Storleksmässigt ligger det i vårt segment. Men du kan inte gå in i H&M och inte känna att du kan sam­arbeta med familjen. De äger ju 70 procent.

Christer Gardell har vuxit upp i Stockholmsförorten Nacka – och har en förkärlek till tennis.

FAKTA

Det här är Christer Gardell:

Ålder: 57 år.

Bor: Villa i Saltsjöbaden, uppvuxen i Alphyddan i Nacka. Hus i Båstad och på Mallorca.

Familj: Hustrun Kristina, tre vuxna döttrar.

Utbildning: Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm

Karriär: 1984–1995 konsult och partner Mc­Kinsey. 1995–1996 partner Nordic Capital. 1996–2001 vd Custos. Cevian sedan 2002.

Uppdrag: Vice ordförande Metso, styrelse­ledamot Vesuvius PLC, i adviso­ry board för rekryteringskonsulten Women Executive Search, Board of Governors International Tennis Hall of Fame.

Gillar: Tennis.

Christer Gardell om:

Investor eller Industrivärden som medägare: ”Måste jag välja? Jag gillar båda, men jag gillar Industrivärden mer nu än ti­digare. Nu när Fredrik Lundberg kommit in är det mycket mer rationellt än tidigare.”

Telia: ”Det var en jättetabbe att man inte knoppade av Eur­asien till aktieägarna. Så länge man har kvar Eurasien så kommer styrelsemötena att handla för lite om kärnverksam­heten i Norden.”

Läkemedelsaktier: ”Läkemedel landar alltid i en g issningslek och vi är inte inne i gissningsbranschen, där riskerna är för höga.Vi vill inte se en nedsida på mer än 20 procent.”

ABB: ”Ett fantastiskt bra bolag med bra tillgångar, men styrelsen har en stor utmaning i att synliggöra de dolda värden som finns. Något som vd Ulrich Spiesshofer har erkänt och lovat att åtgärda.”

Om att småsparare tar rygg på Gardell: ”Någon som är trygg och långsiktig ska nog följa efter, men den som vill göra klipp och hoppa från tuva till tuva ska nog inte ta rygg på oss.”

Börsen 2018: ”Industrikonjunkturen är stark i alla regioner och det verkar till och med som att den starka trenden förstärks. Vinsttillväxten kommer definitivt att bli bra 2018, bättre än analytikerna tror och i många bolag ökar investeringsbudgetarna med 30–40 procent 2018. Dessutom är aktiemarknaden

Fotnot: Efter tidningens pressläggning har Cevian tagit en roll som storägare i bilsäkerhetsbolaget Autoliv.

Text: Charlotte Stjerngren.

Dela med dig