Aktiespararna

Gardell ser stor potential i aktien: ”Investerarna underskattar”

Av Nyhetsbyrån Direkt
20 september 20181 min lästid

Aktiemarknaden har inte insett den fulla potentialen i bilsäkerhetsföretaget Veoneer.

Det menar Christer Gardell, frontfigur för aktivistfonden Cevian som är största ägare i bolaget med 9,6 procent av kapital och röster.

"Investerarna underskattar Veoneer som bolag givet den enorma marknad om växer fram inom aktiv säkerhet och självkörande fordon. Marknaden kommer växa starkt lång tid framöver", säger han till Dagens Industri.

Christer Gardell har jämfört Veoneers värdering med de tre storaffärer som gjorts i mjukvarbolagen Mobileye, GM Cruise och Nutonomy och kommit fram till att multiplarna var klart högre för dessa än för Veoneer.

"Vi har sett ett antal transaktioner inom aktiv säkerhet och självkörande teknik den senaste tiden som pekar på ett betydligt högre värde för Veoneers verksamheter än vad som reflekteras i dagens marknadsvärde", säger han.

Dagens Industri har räknar på antalet mjukvaruingenjörer i de olika bolagen och kommit framtill att om Veoneers ingenjörer värderades på samma sätt som ingenjörerna i de uppköpta bolagen skulle Veoneers innehav i samriskbolaget Zenuity vara värt 31 miljarder kronor, att jämföra med Veoneers totala börsvärde om 41 miljarder.

Dela med dig