Aktiespararna

Gardells Cevian säljer hela Volvo-innehavet till Geely

Av Redaktionen
27 december 20172 min lästid

Cevian Capital, med finansmannen Christer Gardell i spetsen, säljer hela sitt innehav i lastvagns- och anläggningsmaskinstillverkan Volvo till kinesiska Geely.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Affären omfattar 88,5 miljoner A-aktier och 78,8 miljoner B-aktier och det motsvarar 8,2 procent av aktiekapitalet och 15,6 procent av rösterna.

Det gör Geely, som sedan tidigare är ägare till personbilstillverkaren Volvo, till den största ägaren i AB Volvo mätt i aktiekapital.

"Vi har varit ägare i Volvo i elva år och nu lämnar vi över bolaget till en bra ägare som är långsiktig, industriell och kompetent", säger Christer Gardell, partner i Cevian Capital, till Di.

Den röstmässigt största ägaren är fortfarande Industrivärden med 22 procent (och 6,7 procent av kapitalet).

"Dagens tillkännagivande innebär att Cevian Capitals 11 års ägande i AB Volvo (https://old.aktiespararna.se/popin/1146) är över. Under Cevian Capitals ägande har AB Volvo utvecklats till ett mer
konkurrenskraftigt och värdefullt bolag genom förbättrad bolagsstyrning, ökad effektivitet och ett större fokus på kärnaffären. Detta återspeglas i
strukturellt förbättrad lönsamhet och högre marknadsvärde", säger Christer Gardell i en kommentar.

Före julhelgen stängde Volvo B på 160 kronor och Volvo A på 159,70 kronor. Utgår vi från dessa kurser är Cevians maktpost i Volvo på totalt 167,3 miljoner aktier värd 26,8 miljarder kronor. Sannolikt har Cevian fått mer betalt än så men parterna har kommit överens om att hålla priset hemligt.

Affären kommer att genomföras via bankerna Nomura och Barclays som förvärvar Cevians aktier. Det kommer sedan att sälja aktierna till Geely efter att
förvärven godkänts av berörda myndigheter.

Källa: Direkt och Di

Dela med dig