Aktiespararna

Glädjeprognosen: Riksbanken pausar räntehöjningarna

Av Jessika Bouveng
16 oktober 20232 min lästid
Fredagens inflationssiffror var ingen munter syn och Stockholmsbörsen föll efter en annars stark vecka. SEB spår dock ingen domedag i november utan tror att Riksbanken har höjt klart.

Förra veckan innebar en vändning för börsen efter en period av mycket röda siffror. Strax innan börsen tog helg kom dock baksmällan efter att marknaden fått ta del av inflationssiffror från både Sverige och USA - och båda kom in högre än väntat.

De oväntat höga inflationssiffrorna gör nu att flera experter spår ytterligare en räntehöjning från Riksbanken i november. Bland annat räknar Swedbank med en högre styrränta.

”Tyvärr ser det nu ut som att vi får rätt i prognosen om att Rix höjer även i november”, skrev Swedbanks prognoschef, Andreas Wallström, på X i fredags (tidigare Twitter).

Även Nordea tror på ytterligare en höjning om 25 punkter i november.

SEBs kommer med glädjeprognos

SEB är dock av en annan åsikt. I en morgonkommentar under måndagen skriver banken att man väljer att hålla fast sin prognos om en oförändrad ränta i november. Detta trots att inflationen i september var högre än Riksbankens prognos.

Banken skriver:

“Konjunktursignalerna fortsätter visserligen att vara blandade, men mycket tyder på att arbetsmarknaden är på väg att försvagas på ett tydligare sätt. Att de flesta centralbankerna i omvärlden signalerat att man höjt klart eller i alla fall kommer att ta en paus i höjningarna, talar också emot en höjning i november.”

Banken tillägger dock även att risken för ytterligare en höjning inte är obetydlig. Imorgon frågas riksbanksdirektionen ut i finansutskottet, då menar SEB att fler ledtrådar om räntans framtid kan presenteras.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig