Aktiespararna

Global oro förstärker börsfallet

Av Nyhetsbyrån Direkt
11 april 20184 min lästid

Stockholmsbörsen handlades ned i accelererande trend under onsdagen. Ökad geopolitisk oro gav bränsle för utökad nedgång. Utvecklingen var likartad i övriga Europa.

Banker tyngde, liksom Telia och SSAB som handlades utan utdelning, medan Tele2 steg.

Vid 13.30-tiden var OMXS30 ned 1,6 procent till nivån 1.502, med aktier för drygt 6,7 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen. I Frankfurt föll DAX-index med 1,0 procent medan FTST 100 i London var ned något mindre.

När väl handelskriget mellan USA och Kina gått in i en lugnare fas späddes den geopolitiska oron i stället på mellan USA och Ryssland, efter att USA:s president Donald Trump twittrat om ett kommande amerikanskt robotangrepp på Syrien.

"Ryssland lovar att skjuta ned alla robotar som skjuts mot Syrien. Pass på, Ryssland, för de kommer att komma, trevliga och nya och 'smarta!".

Få bolag noterades på plus bland OMXS30-bolagen. Ett av undantagen var telekombolaget Tele2, som steg med 1,4 procent. Aktien har höjts till köp från behåll av Kepler Cheuvreux. Analyshuset tror att Com Hem-affären kommer att vara gynnsam.

Bland förlorarna i OMXS30 fanns Assa Abloy. Deutsche Bank och har sänkt sin rekommendation från köp till behåll. Investmentbanken anser att låsbolaget är ett starkt men för högt värderat tillväxtcase. Aktien tappade 2,7 procent.

Svagt gick även storbankerna, som tappade mellan 2,3 och 3,4 procent. Kepler Cheuvreux har sänkt riktkursen för en rad svenska banker mot bakgrund av en mörkare syn på framtida lönsamhet på den nordiska bolånemarknaden.

Förlorare bland storbolagen var Eltel, vars aktie föll med 7 procent. Prognoserna är för höga och aktien borde handlas med en rabatt jämfört med sektorkollegor menar Carnegie, som ger aktien en säljrekommendation.

Kursvinnare utanför storbolagen var bioteknikbolaget Wilson Therapeutics, som steg med nära 70 procent efter ett kontantbud från det amerikanska läkemedelsbolaget Alexion. Aktien steg till 231 kronor vilket var strax under budkursen på 232 kronor per aktie.

En majoritet av aktieägarna accepterar budet vilket talar för att det kommer att gå igenom.

Någon större spridningseffekt till andra bioteknologibolag medförde inte affären, även om Oncopeptide noterades upp 2,6 procent. En gemensam länk är att Healthcap, Wilsons största ägare, finns med i ägarlistan.

Uppåt var det även för CTT, verksamt inom fuktregleringssystem till flygplan, efter att flygbolaget Emirates valt att utrusta ett hittills okänt antal av sina ännu ej levererade Boeing 777X-flygplan med luftfuktare i första klass och cockpit.

"Om Emirates utrustar alla sina 150 beställda Boeing 777X-flygplan skulle ordervärdet mot Boeing uppgå till cirka 50 miljoner kronor", skriver bolaget. Aktien var upp närmare 9 procent.

Även Sintercast, underleverantör till motortillverkare, placerade sig högt bland vinnarna. Bolaget har producerat rekordmånga motorekvivalenter under det första kvartalet. Aktien steg med 7 procent.

Bland förlorarna fanns det medicintekniska bolaget Sedana Medical, som utvecklar en ny metod för att söva patienter. Aktien föll nära 19 procent efter att bolagets studie försenats av myndighetskritik mot dess tillvägagångssätt att inkludera patienter.

Ett annat First North-bolag gick åt andra hållet. Bioteknikbolaget Kancera steg med 13 procent efter en uppdatering kring sina cancerprojekt inför sin kommande nyemission. Aktien har tidigare gått svagt och hittills i år tappat nära 30 procent.

På First North lyfte även rapportaktuella intimhälsobolaget Ellen, vars omsättning fördubblats under det första kvartalet jämfört med samma period 2017. Aktien var upp med 13 procent.

Dela med dig