Aktiespararna

Godbitarna på Milanobörsen

Av Dag Rolander
10 april 20182 min lästid

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 3 2018.

Italienska aktier har överpresterat det senaste året. Här är några aptitretare.

Index har stigit med över 15 procent och från svensk horisont, där euron dessutom har klättrat 7 procent mot kronan, är den utvecklingen avundsvärd. Omräknat till dollar är uppgången 35 procent och alltså ungefär dubbelt så bra som New York-börsen.

Oron för det italienska banksystemet är som bortblåst och en statsskuld på nivån 130 procent av BNP bekymrar inte. 10-åriga statsobligationer handlas till 2 procent ränta jämfört med måttliga 2,3 procent för ett år sedan. Aktier ger klart bättre utdelning.

Från svensk horisont är euron nu dyr. Det kan ändå vara idé att shoppa aktier i Milano för att öka köpkraften inför nästa besök på gallerian invid Piazza del Duomo. Det finns mycket att välja bland.

Fiat Chrysler sålde 4,74 miljoner bilar i fjol och rapporterade en omsättning på 111 miljarder euro. Skuldsättningen är låg och rörelse­marginalen förbättrades till 6,4 procent.

Vinsten per aktie fördubblades till 2,24 euro och med utsikter till en vinst per aktie på 3 euro för 2018 ser aktien riktigt billig ut, trots att den stigit med 60 procent sedan förra våren. Till kurs 17 euro är p/e-talet 6. Volvoägaren Geely uppvaktade italienarna i fjol. Li Shufu nobbades, vände sig till Daimler men han och andra friare välkomnas tillbaka efter att årets tillväxtagenda genomförts.

A2A är ett allmännyttigt bolag i privat regi som främst levererar elektricitet och fjärrvärme men som har många strängar på sin lyra såsom bredband, vatten och sophantering.

Börsvärdet är ungefär 4,5 miljarder euro, vinsten per aktie spås upprepas på 0,12 euro vilket ger ett p/e-tal på 12 och en direktavkastning på 4 procent. Det är inte så dumt.

Telecom Italia, med ett börsvärde på nära 16 miljarder euro, visar likt svenska Telia ingen tillväxt men aktien, som gått sidledes, handlas med ett p/e-tal under 10 och ger en direktavkastning på närmare 5 procent.

För oss är det som att gå över ån efter vatten. Det finns ädlare aktiedrycker. Campari, som också äger Cinzano, Aperol med flera till p/e 29, är gott. Autogrill suktar resenärer.

  • Läs mer om det politiska läget i Italien i senaste numret av Aktiespararen!

Dela med dig