Aktiespararna

Gör som tusentals andra – testa courtagekollen

Av Redaktionen
20 december 20192 min lästid
Aktiespararna har lanserat en tjänst, Courtagekollen, för att hjälpa sparare att maximera sitt sparande genom att få hjälp att välja rätt nätmäklare. Tjänsten ska också användas som en del i ett påverkansarbete för att få mäklarna att sänka sina avgifter för aktiehandel.

Vad som avgör vilken nätmäklare man väljer beror säkert på flera saker; pålitlighet och stabilitet, en bra hemsida/app, bra marknadsinformation och nyhetsflöde, förtroende med mera. Den viktigaste faktorn för de allra flest är dock courtaget, det vill säga den avgift du betalar när du handlar med aktier.

Aktiespararnas lanserar nu Courtagekollen för att hjälpa spararna att välja rätt. Där kan en sparare se vilken nätmäklare och courtageklass som passar bäst utifrån hur många affärer i snitt som görs per år, hur stora affärer man gör och hur mycket kapital man har.

Flera nätmäklare, såsom Avanza, Nordnet och Swedbank, lockar med nollcourtage så länge man bara har upp till en viss summa pengar sparad hos dem. Detta är självklart mycket bra för de som är i början av sin sparresa. Men vilken mäklare är egentligen bäst för de som redan byggt kapital och gör lite fler eller större affärer?

Att betala onödigt mycket i courtage kan få stora konsekvenser för sparandet över tid, därför kan man i snurran även se hur mycket man sparar respektive förlorar på att ha fel mäklare eller courtagenivå. Med ränta på ränta-effekten kan det bli mycket pengar på 10 år.

Målet med Courtagekollen är att hjälpa sparare att göra mer medvetna val, men också att sätta press på nätmäklarna att sänka sina courtageavgifter. Följ gärna kampanjen i sociala medier och delta genom att dela och kommentera, ju fler som engagerar sig desto större är möjligheten att få gehör.

Det borde vara en självklarhet att som medveten sparare inte bara se över sin portfölj med jämna mellanrum utan också att se över vilka kostnader man har för sitt sparande. Så gå in på old.aktiespararna.se/courtagekoll se efter själva!

OBS! När vi har gjort genomgången har vi inte kunnat ta hänsyn till eventuella ­Private banking-avtal eller andra särskilda avtal du kan ha med din bank. Vissa banker kan dessutom ha särskilda villkor kopplade till sin handel som vi heller inte har kunnat ta hänsyn till här. Dessutom kan man få betala extra courtage för handel på vissa handelsplatser

AktietipsMarknadsnyheter

Dela med dig