Aktiespararna

Grafgurun: Mönstret som visar vad börsen är på väg mot

Av Eric Emanuelsson
9 december 20224 min lästid
Botten är inte nådd och detta är bara ännu ett björnmarknadsrally. Det är grafgurun Johnny Torssells slutsats när han går igenom historiska börsbottnar - och konstaterar att det finns ett mönster som ännu inte inträffat i årets ras.

Johnny Torssell är teknisk analytiker på Carneige Private Banking. Han är känd för att gå under smeknamnet ”grafgurun”.

I det senaste avsnittet av Carneiges podcast (https://www.carnegie.se/podd/investera-agera/ny-bull-market-eller-bear-market-rally/) har Torssell tagit fram olika grafer och siffror för att försöka svara på frågan om den uppstuds vi sett på Stockholmsbörsen och andra börser runt om i världen är ett tecken på en ny tjurmarknad, eller ännu ett björnmarknadsrally.

”Det jag tittar på just nu är i fall jag ser något annorlunda i den här uppåtrörelsen jämfört med de tidigare under det här året. Och svaret är att jag inte riktigt gör det ännu. För mig ser det här fortfarande ut som ett björnmarknadsrally”, säger Torssell i podcasten.

Han berättar att det finns en rad indikatorer som gör att han tror att börsen inte är på väg mot en längre uppåtgående fas.

Bland annat har RSI inte tagit sig över 60-nivån på ett påtagligt sätt än så länge. Johnny Torssell säger också att än så länge är det bara Dow Jones som har noterat en högre topp än i somras, vilket också är ett svaghetstecken.

”Tittar vi på SP 500 så har den ganska långt kvar innan den har passerat sin topp. Och tittar vi på Nasdaq så har den verkligen jättelångt kvar, innan den har noterat en ny högre topp”, säger Johnny Torsell.

Han går sedan vidare och tittar på olika sektorer som brukar gå starkt när en tjurmarknad har börjat.

Han tar sällanköpsvaror som ett exempel.

En sektor som brukar gå starkt när människor är optimistiska till framtiden och köper varor som man vill ha, i stället för endast varor som man måste ha.

”Men som vi kan se nu så finns det inga tecken till styrka där. Tittar vi på halvledarsektorn, som brukar gå bra i en tjurmarknad, så är det inget riktigt drag där heller”.

Det sista Johnny Torssell gör är att titta på historiska viktiga bottnar på börsen sedan 1997 och framåt.

Han kan då konstatera att vid nästan samtliga viktiga bottnar, så har VIX-indexet varit runt eller över 36.

VIX-index är ett index som speglar realtidskurserna på optionerna på Chicago Board Options Exchange i USA, och de optioner som då går mot det stora börsindexet S&P 500.

Indexet går upp när marknaden misstänker stora svängningar på börsen, för då blir det rusning efter optioner. Indexet har också fått smeknamnet ”fear index”.

Man brukar säga att om indexet är under 20 så tolkas det som att marknaden är lugn och riskaptiten är hög. I dag ligger VIX-indexet på 22,59.

Går indexet upp mot 30 och 40 så är rädslan för stora svängningar stor på börsen. Går det över 40 så innebär det skräck. Dessa höga nivåer brukar bara inträffa i samband med stora börskrascher.

Som Johnny Torssell konstaterar i podcasten, så har VIX-indexet kommit upp till 36-nivån runt tidigare viktiga bottnar, men tittar man på årsbotten 2022, runt början och mitten på oktober, så letade sig inte indexet upp till den nivån. Då toppade indexet på drygt 33. Dock så var VIX-indexet precis över 36 i början på mars i år.

”Det var inte alls lika stor rädsla på marknaden. Så vi har inte haft den här riktiga rädslan än”, säger Johnny Torssell i podcasten.

Han fortsätter:

”Men kan det vara så att vi kan ha en viktig botten utan den här stora rädslan? Självklart, allt kan hända naturligtvis. Tittar vi på botten 2018 så hade vi det”.

Johnny Torssell huvudscenario är dock att rädslan på börsen ska upp, och att vi når botten någon gång nästa år.

”Min gissning är dock att vi rimligtvis borde ha en period av ökad rädsla där VIX-index stiger över 36-nivån och botten nästa år någonstans. För än så länge ser jag inga tecken på att den här rörelsen upp från botten är något annat än ett björnmarknadsrally.”


Här kan du se hur högt VIX-indexet har varit under året.

Marknadsnyheter

Dela med dig