Aktiespararna

Grafnestorn: Aktierna att köpa nu - råder fyndläge

Av Eric Emanuelsson
5 maj 202310 min lästid
Pekar ut elva aktier att köpa: "Raset kraftigt överdrivet" • Det talar för ny börsuppgång.

Han brukar kallas för ”grafnestorn” och på basis av kollegan Tony Ugrinas avancerade simulering av 100 års börsdata kunde han förra året peka ut börsbotten exakt.

När C-G Gyllenram nu blickar framåt är han försiktigt positivt inställd till börsen – samtidigt som han tagit fram elva aktier som lär slå index kommande tiden.

”Den kraftiga och överdrivna nedgången efter rapporten har gjort värderingen väldigt attraktiv", säger han.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

C-G Gyllenram är en börsveteran som tillsammans med parhästen Tony Ugrina driver kapitalförvaltningsbolaget Ability Asset Management i Västsverige sedan 20 år tillbaka. Gyllenram har också skrivit två böcker om börsspykologi: ”Aktiemarknadens psykologi” och ”En aktiespekulants psykologi”. (Den sista tillsammans med Tony Ugrina).

Analytikern har tidigare på ett framgångsrikt sätt kunnat förutse börsens rörelser, och när han nu blickar framåt så är han försiktigt positivt inställd till börsen, både i USA och Sverige.

Anledningarna är flera.

Det talar för en uppgång på börsen

Dels har de kvartalsrapporter som kommit in, framför allt från verkstads- och bank-sektorn i Sverige och techbolagen i USA, varit starkare än förväntat. Dels har de långa räntorna, både i USA och Europa, börjat bilda någon form av toppformation och borde vara på väg ned.

Lägg där till att matpriserna - framför allt jordbruk- och köttpriserna - rasar på bred front och du har en intressant cocktail.

Men den viktigaste ingrediensen till att en ny positiv fas kan vara på gång, hittar C-G Gyllenram när han tittar på börsutvecklingen i Sverige och USA.

”Tittar vi på det breda indexet S&P 500 så ligger det runt 4100 – exakt samma nivå som för ett år sedan. Börsen har försökt passera den här nivån ett antal gånger sedan dess men inte lyckats. Men varje botten som bildats efteråt har varit högre. Det ser alltså ut som det i USA har bildats en klassisk bottenformation”, säger C-G Gyllenram.

Detta är viktigt, för om man tittar på beteendemönster så brukar det vara så att när börsen väl går in i en längre uppgång, så sker det inte med en plötslig tvärvändning.

”I stället minskar volatiliteten och köpare och säljare kommer i balans. USA-börsen och Nasdaq har legat på samma nivå i ungefär en månad nu, vilket historiskt brukar betyda att en större kursrörelse är på gång. Och eftersom marknaden har bitit sig fast i toppen på intervallet – ökar sannolikheten för en uppgång”, säger Gyllenram.

Stockholmsbörsen gått sidledes i flera veckor

Tittar vi på Stockholmsbörsen så anser C-G Gyllenram att börsutvecklingen i Sverige under 2023 har varit märklig.

Han berättar att nästan hela årets uppgång kom under de första veckorna i januari. Sedan gick vi sidledes i två månader och efter det kom bankoron och börsen föll tio procent, för att sedan studsa upp lika mycket igen.

”Och nu har OMXS30 legat på nivån runt 2250 punkter i tre veckor. Marknaden försökte bryta igenom den här nivån redan i början på februari – men lyckades inte. Sedan dess har den testats tio gånger men aldrig kommit förbi. Nu ser det dock ut som vi samlar kraft för en uppgång, men vi kan inte ta det för givet, även om sannolikheten har ökat”.

För att både USA-börserna och Stockholmsbörsen ska bryta igenom de här psykologiskt viktiga nivåerna, anser C-G Gyllenram att det behövs positiva katalysatorer Han trodde att de starka kvartalsrapporterna från de stora verkstadsbolagen och bankerna skulle utgöra en sådan för Stockholmsbörsen, men så blev inte fallet.

"Allt kan ställas på ända"

”Så vad behövs då? Det är svårt att säga, men det behövs något för att den här nervositeten som finns på marknaden ska försvinna. Man är fortfarande osäker på hur lång bort räntetoppen ligger, om inflationen ska fortsätta falla och hur det blir med lågkonjunkturen”.

C-G Gyllenram säger att beskedet om en räntetopp eller ett positivt utfall av inflationen, skulle kunna vara det som får fart på börsen igen.

”Sammanfattningsvis så anser jag att det både makromässigt och beteendemässigt finns skäl till att vara mer positiv till börsutvecklingen nu. Men det går så klart inte att ta något för givet. Kommer det ett dåligt räntebesked, eller om centralbankerna uttalar sig negativt om framtiden, så kan allt ställas på ända”.

Det är alltså i ett snårigt läge som vi befinner oss i just nu och frågan är så klart vilka aktier man bör köpa för att få en rejäl avkastning på sina pengar under resten av 2023?

Elva aktier med köpstämpel

C-G Gyllenram och Tony Ugrina har tagit fram sju svenska aktier och fyra utländska, där de anser att det råder givet köpläge och tror på en stark utvecklingen under de kommande månaderna/året.

Nedan följer aktierna och deras motivering.

ABB

”Verkstadsbolaget lämnade en bra rapport på alla fronter och tittar man på ABB i dagsläget så är den värderad i genomsnitt som de andra svenska verkstadsbolagen. Men vi ser ABB som en vinnare på globala megatrender så som elektrifieringen. Det här bolaget håller på att transformeras till en vinnare på den här trenden, och därför anser vi att den förtjänar en högre värdering än den har i dagsläget”.

Volvo

”De kom med en strålande rapport. Volvo är ju en konjunkturkänslig aktie, men man försöker hela tiden öka servicedelen och på det sättet bli mindre konjunkturkänslig. Det är väl knappast så att den här aktien lär rusa efter uppgången som kom i samband med vinstvarningen, men det är fortsatt ett av börsens mest attraktivt värderade verkstadsbolag”.

Handelsbanken

”Anses vara Europas mest kreditvärdiga bank och aktien pressades ned kraftigt i bankoron och sedan ytterligare en gång. Nu ligger A-aktien på 87 kronor och det är definitivt köpvärt, med ett PE-tal på strax under 8 och en direktavkastning på över 6%.”

Hexatronic

”Tidigare börsens gunstling och ett av de bolag som gått bäst av alla i Sverige de senaste åren. Så sent som i december var den uppe på 165 kronor och nu ligger den på 81 kronor. Aktiekursen har alltså halverats trots att kvartalsrapporten som kom förra veckan var bra. Vd:n säger att det ska bli lite sämre tillväxt, men det är fortfarande inte dåligt. Aktien var nog lite väl dyr i december, men nu är den verkligen billig. Tyvärr är trenden fortsatt nedåt, mycket på grund av en blankarattack, men tittar man rent fundamentalt så är den väldigt prisvärd”.

Thule

”Ett annat intressant tillväxtbolag. De är innovativa och har växt kontinuerligt i tio års tid. Aktien kostade 550 kronor i början på 2022 och nu kostar den 279 kronor. Nu kom de också med en rapport som visar att de klarar av den här svackan bättre än väntat, vilket fick aktien att rusa. Men den är fortsatt halverad sedan toppen och om Thule återgår till en normal lönsamhet är den jätteintressant på de här nivåerna”.

Kinnevik

”Om du vill betta på amerikanska techbolag, men med trygghet, så skulle jag titta på Kinnevik. Stabilt bolag med bra kassa. Många spännande innehav, med som sagt fokus på amerikansk tech, samtidigt som de har Tele2 som sitt huvudinnehav och som ger bra utdelning. Aktien har legat och pendlat på dagens nivå i ett års tid och om nu Nasdaq gör sig redo för en uppgång borde Kinnevik haka på det tåget”.

Skanska

”Den kraftiga och överdrivna nedgången efter rapporten har gjort värderingen väldigt attraktiv, samtidigt som balansräkningen är stark och man får en direktavkastning på 6%. Nu får du får verkligen kvalité till ett väldigt bra pris”

Vonovia

”Kom med en utmärkt rapport och är Europas största fastighetsbolag alla kategorier och just nu får du 70% substansrabatt. Har varit bra insynsköp senaste tiden och nyligen sålde man även fastigheter för 10 miljarder kronor till bokfört värde. Det är inte ett riskfritt köp, men nu kan du aktien till en mycket attraktiv kurs”.

Alphabet (Google)

”Ovanligt billig just nu. Aktien har i princip legat still de senaste tre månaderna, för att marknaden tror att Microsoft med sin sökmotor Bing ska ta marknadsandelar, men vi tror att det blir svårare än väntat. Google har fortfarande 93% av sökmarknaden och rent tajmingmässigt är det väldigt intressant att gå in i bolaget nu”.

Stanley Black & Decker

“Ett verktygsbolag som även är stora i Sverige – gå in i vilken järnaffär som helst och du lär se verktyg från Stanley Black. Bolaget är dock konjunkturkänsligt så aktien har fallit kraftigt det senaste året. Men på den här kursen framstår de som väldigt intressanta och de har en oerhört bra historik. Lägg där till att bolaget är en riktig utdelningsaristokrat som har betalat utdelning i hela 145 år – varav de sista 55 åren har de höjt utdelningen varje gång”.

Roche

”Ett schweiziskt läkemedelsbolag vars aktie har pressats hårt och helt klart fått en attraktiv värdering. Också en utdelningsmaskin under de senaste 35 åren. Ett globalt kvalitetsbolag som verkligen är attraktivt nu”.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

LÄS MER: Korta portföljen: Småspararfavoriten rasar - vi passar på att köpa

LÄS MER: Köp investmentbolaget - rabatten nästan rekordhög

Dela med dig