Aktiespararna

Gränsen – då förlorar du pengar på att ha ISK-konto

Av Eric Emanuelsson
19 januari 20232 min lästid
Så mycket måste du tjäna på dina aktier - för att det ska vara värt att ha ett ISK-konto. Detta och mycket mer diskuterar Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih i veckans avsnitt av podden "Tillsammans mot miljonen."

Skatten på ISK-sparande var en av förra årets stora snackisar.

Först stod det klart att regeringen inte tänkte leverera sitt löfte om att allt sparande under 300 000 kronor på ett ISK-konto skulle vara skattefritt.

Sedan slog statslåneräntan i taket under 2022, vilket innebar att skatten på ISK höjdes från 0,375% av kapitalunderlaget till 0,882% under 2023.

Räkneexempel

Aktiespararna har tidigare tagit fram ett räkneexempel som visar att om du har ett genomsnittsvärde på 250 000 kronor på ditt ISK-konto under 2023 (det som kallas kapitalunderlaget), så kommer du få betala 2200 kronor i skatt.

Om man tar samma kapital, men använder sig av 2022: års skattesats, hade skatten hamnat på 937,50 kronor.

Den nya skattechocken innebär att det kan vara bra att titta över hur mycket avkastning du tror att din portfölj kommer leverera under 2023 - och med hjälp av det bestämma om det är värt att ha pengarna på ett ISK-konto eller om du ska byta till en aktiedepå.

3 procent blir tumregeln

"ISK är bra när börsen går upp, men under 2022 så var ju investeringssparkontot, om man inte fick en bra avkastning, helt horribelt. För du kan inte göra avdrag på dina förluster eller någonting, utan man får bara ta smällen", säger Mohammed Salih i Aktiespararnas podcast.

Han fortsätter:

"Men nu är det viktigare än någonsin att faktiskt titta på avkastningen på investeringarna. Vid en statslåneränta på drygt 2% så ligger brytpunkten på 3 procent för en avkastning hos en privatperson. Så med andra ord behöver man fixa en avkastning på ungefär 3% per år, för att det ska vara mer värt med ett ISK-konto än ett vanligt aktie- och fondkonto", säger Mohammed Salih.

Carl-Henrik Söderberg fyller i:
”Just det, så det blir ju tumregeln. Tror du att din portfölj kan avkasta mer än 3%, då är det rimligen också fördelaktigt att ha ett ISK-konto. Sen är det ju så att det är betydligt lättare att deklarera, även om det kanske inte ska vara vägledande i valet av konto".

Tillsammans mot miljonen

Dela med dig