Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-22

Grundaren om storaffären: ”Intresset kommer öka”

wysiwyg_image

Jens Engwall anser att tillgångsslaget samhällsfastigheter är underskattat. Foto: David Flatbacke-Karlsson.

Jens Engwall-grundade Hemfosa står under uppköp.
Fastighetsmagnaten ser positivt på samgåendet med Ilija Batljans sektorkollega SBB.
– Det blir en stor och viktig leverantör, säger han till Aktiespararen.

2009 var Jens Engwall, i sällskap av bland andra Bengt Kjell, med och startade Hemfosa. Det samhällsfastighetsfokuserade bolaget noterades på Stockholmsbörsen 2014.

Nu ser det ut som om både Hemfosa och hela sektorn står inför en rejäl förändring. Ilija Batljan-styrda SBB har lagt ett bud på bolaget.

LÄS MER: SBB lägger bud – på Hemfosa

Jens Engwall är fortsatt aktieägare i Hemfosa och anser att budet, som värderar varje stamaktie i Hemfosa till 126,15 kronor och varje preferensaktie till 194,63 kronor, är skäligt.

– Samordningsvinsten består främst av lägre skuldkostnader och lite på administration. Ser man det på lite längre sikt så blir man en stor och viktig leverantör till den offentliga sektorn med bra priser, säger Jens Engwall till Aktiespararen.

Jens Engwall, som lämnade Hemfosa i november 2018 i samband med att avknoppningen av Nyfosa som han är vd och storägare i genomfördes, tror att det finns goda förutsättningar för det sammanslagna bolaget.

 – Intresset för kategorin samhällsfastigheter kommer att öka då man förstår den enorma efterfrågan som finns främst hos kommuner under lång tid. Alla gillar tillväxt. Tillgångsslaget samhällsfastigheter är fortfarande underskattat.

Ska inte bli för stort

Jens Engwall är noga att framhålla att han, vilket går att se på karriärsresen, inte är överdrivet förtjust i väldigt stora fastighetsbolag.

 – Är du stor får du billiga lån idag via obligationsmarknaden. Blir du i beroende av banklån om det blir dyrt med obligationer så är en lånestorlek över 30 miljarder ett problem.

Det kombinerade fastighetsvärdet uppgår till omkring 70 miljarder kronor.

 – Jag tycker att 75 miljarder räcker för en stark marknadsplats, men det beror i slutändan om vilka affärer det kan göra. Är de duktiga är 100 miljarder okej också, konstaterar Jens Engwall.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.