Aktiespararna

Gruvbolaget vinstvarnar - får sänkt rekommendation

Av Eric Emanuelsson
14 juni 20232 min lästid
Boliden vinstvarnar för andra kvartalet 2023. Anledningen är branden i bolagets anläggning på Rönnskär samt lägre halter än tidigare kommunicerat för Kevitsa och Tara. Totalt blir det en resultatsmäll på 700 miljoner kronor.

Det var natten till den 13 juni som branden uppstod i Bolidens anläggning på Rönnskär.

I ett pressmeddelande förklarar bolaget att branden har totalförstört elektrolysverket och att all övrig produktion på anläggning har stoppats på grund av säkerhetsskäl.

”Produktionen utom elektrolysen förväntas återupptas inom några veckor. Påverkan på EBIT bedöms till -85 MSEK per vecka under tiden som hela produktionen är stoppad. Därtill tillkommer nedskrivningar av tillgångsvärden på till exempel förstörda byggnader och utrustning som ännu är för tidigt att bedöma”, skriver man.

Förutom branden så skriver Boliden även att ”till följd av justerad brytningsplan i Kevitsa har större andel gruvproduktion skett i områden med lägre halt”.

Detta har gjort att produktionen under det andra kvartalet präglats av lägre koppar- och nickelhalter än vad som tidigare indikerats.

Lägre halter

Boliden slår också fast att den justerade brytningsplanen även kommer att påverka halter under andra halvåret 2023.

”Under andra kvartalet bedöms kopparhalten till 0,21 % och nickelhalten 0,16 % vilket är väsentligt under reservhalten i Kevitsa på 0,34 % respektive 0,23 %. För helåret bedöms halterna uppgå till 0,25 % för koppar och 0,18 % för nickel. Parallellt har även produktionen av metall i koncentrat i Tara påverkats av lägre halter. Zinkhalten under det andra kvartalet bedöms nu till 4,7 %. Som en följd av detta beräknas påverkan på EBIT för Affärsområde Gruvor under kvartalet uppgå till -500 MSEK jämfört med tidigare haltguidning för helåret.”

Under onsdagsmorgonen meddelade DNB att man sänker sin rekommendation för Boliden från Köp till Behåll och med riktkurs 376 kronor.

I dag, innan börsen öppnat på onsdagsmorgonen, kostar en aktie 345 kronor.

Boliden släpper sin delårsrapport för det andra kvartalet den 20 juli.

BolidenAktietips

Dela med dig