Aktiespararna

Guide: Bolagen att ha koll på under Q2-rapporterna

Av Robert Andersson
6 juli 20234 min lästid
Rapportsäsongen för det andra kvartalet är på ingång och börsen är mycket nervös över hur bolagsvinsterna har utvecklats under april-juni. Här kommer de viktigaste datumen att hålla koll på och vilka svar vi är mest nyfikna på. Aktiespararnas kommentarer kring nedanstående bolag publiceras kort efter att respektive rapport släppts.

11:e juli: Kinnevik

I Kinneviks fall är investerarna oroliga över värderingarna av den onoterade portföljen. Hur utvecklas bolagen egentligen och kommer de att behöva mer pengar? Uttalande kring detta kan ha betydande effekt på kursen.

12:e juli: JM

Bostadsbyggaren JM möter en svår konjunktur där de flesta kraftigt drar ned på produktionen. Hur står sig JM i detta läge och hur ser bolaget på framtiden och när byggandet kan ta fart igen?

13:e juli: NOTE

Kontraktstillverkarna har haft en fantastisk tid på börsen, så även för NOTE. Många anser nu att tillverkningsindustrin står mycket nära den absoluta börstoppen. Vad händer med värderingen om ledningen kommunicerar en svagare efterfrågan framåt?

14:e juli: SBB

Fastighetsrapporten framför alla andra. Bolagets nytillsatta vd verkar arbeta hårt för att sälja av så många tillgångar som möjligt, det är något aktiemarknaden just nu uppskattar men frågan är hur långt det räcker. Har BB sålt tillräckligt och hur akut är läget?

14:e juli: Ericsson

Bolaget har en mycket stark marknadsposition men ledningen saknar marknadens förtroende. Kan Ericsson presentera ett bra kvartal med stärkt kassaflöde och långsamt återfå marknadens förtroende?

18:e juli: NCC

Den svenska ekonomin har en stor exponering mot bygg och när byggandet kraftigt bromsar in ökar riskerna för hela den svenska ekonomin. Hur beskriver NCC det aktuella marknadsläget? Är det så nattsvart som de flesta tycks anse?

18:e juli: SEB

De senaste dagarna har konkursvågen uppmärksammats. Börjar vi få se något av detta i form av kreditförluster för bankerna? En annan intressant faktor är om provisionsnettot återhämtar sig, 2023 har trots allt hittills varit ett hyggligt år på finansmarknaden.

19:e juli: Handelsbanken

Banken har en mycket stor exponering mot bolån och till viss del även mot kommersiella fastighetsbolag. Exponeringen är just nu inte uppskattad av investerarna, särskilt inte de internationella. Trots riskexponeringen har banken knappt presenterat några kreditförluster de senaste kvartalen, hur blir det denna gång?

19:e juli: Atlas Copco

Verkstadsstjärnan har fått aktieägarna att jubla det senaste året med över 50% uppgång. Frågan är om inte konjunkturen är inne på sista versen. Hur orderingången utvecklas blir en viktig ledstjärna för det andra halvåret.

19:e juli: Ework

Konsultbranschen brukar få stora utmaningar i lågkonjunkturer. Trots viss besvikelse i Q1-rapporten har Ework lyckats växa fantastiskt snabbt de senaste kvartalen med en stärkt marginal. Ledningens guidning är att vinsten per aktie ska växa med 30% per år till 2025. Frågan är nu om inte hushållens minskade köpkraft snart börjar ta sig in i systemet och påverka marknadsförutsättningarna?

20:e juli: Intrum

Småspararfavoriten Intrum har länge kunnat skylta med hög direktavkastning, men inte ens den är säker då bolaget tvingats göra stora nedskrivningar av sina tillgångar bestående av problemskulder, i många fall i problemländer. Visar kvartalet början på en vändning för den kurskraschade aktien?

20:e juli: Mips

Mips hade fantastisk cykelmarknad i pandemins slutskede då bolaget kunde växa snabbt. Problemet var att cykelhandlarna byggde på sig stora lager vilket pressat efterfrågan senaste året. I föregående kvartal var den organiska tillväxten -41% och bolaget har guidat för ett nytt svagt kvartal. Frågan är hur långsiktig marknaden orkar vara, i skrivande stund handlas aktien till 77 gånger årets förväntade vinst.

21:e juli: Evolution

Evolution har levererat starka rapporter under de senaste kvartalen och belönats med en fin börsuppgång. Kan bolaget bibehålla sin tillväxttakt i rådande konjunkturläge? I så fall kan nya all time high vara i sikte.

21:e juli: Stillfront

Rapporteringen från spelsektorn har de senaste kvartalen främst präglats av ett havererande Embracer. Det ska därför bli extra intressanta att följa hur, det förvisso också hårt pressade, Stillfront beskriver marknaden för mobilspel.

Förklarande artiklar

Dela med dig