Aktiespararna

Gustaf Unger ny vd för Avanza

Av Elin Hanspers
22 februari 20242 min lästid
Gustaf Unger, tillträdande vd Avanza.
Styrelsen i Avanza har utsett Gustaf Unger till ny vd. Han tillträder sin roll så snart ledningsprövningen hos Finansinspektionen är klar.

Gustaf Unger har erfarenhet framförallt från storbanker som SEB och Nordea. Enligt Avanza har fokus har legat på sparande och investeringar genom förmögenhetsförvaltning och private banking samt pension.

”Jag har följt Gustaf under många år. Han besitter en gedigen bankerfarenhet och kompetens inom sparande och investeringar, och då även pension som är ett av många tillväxtområden för Avanza. Att Gustaf därtill har ett stort teknikintresse, som han använt för teknik- och produktutveckling under utmärkande delar av sin karriär, ser jag som ett stort plus”, säger Sven Hagströmer, styrelseordförande i Avanza, i ett pressmeddelande.

Lämnar Nordnets styrelse

Enligt pressmeddelandet har Gustaf Unger varit en av medgrundarna för en fintech-plattform inriktad på den kommersiella skuldmarknaden. Han har dessutom varit styrelseledamot i konkurrenten Nordnet, ett uppdrag han nu lämnar med omedelbar verkan.

“Avanza är en pionjär inom sparande och har under sina första 25 år utvecklat marknaden inte bara för sina nästan 2 miljoner kunder utan för alla svenska sparare genom tillgänglighet, bredare erbjudande och lägre priser. Jag ser mycket fram emot att bidra till en vidare stark utveckling där Avanza fortsätter forma framtiden inom denna sektor, alltid med kundernas bästa för ögonen”, säger Gustaf Unger.

Tidigare vd-debacle

I november 2023 gick Avanza ut i ett pressmeddelande och meddelade att Knut Frängsmyr fick göra hastig sort från vd-posten – efter bara en vecka. Detta då man återkallade ledningsprövningen av Knut Frängsmyr som vd efter kommunikation med FI kring tidigare utfärdade böter relaterade till ombyggnation av privatbostad.

Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton menade då att det var pinsamt att banken gick igenom en rekryteringsprocess och tillsatt en ny vd, varefter detta hände.

Denna gång meddelar Avanza att Gustaf Unger tillträder sin roll så snart ledningsprövningen hos Finansinspektionen är klar. Ett sådant godkännande beräknas inkomma under andra kvartalet i år.

LÄS MER: Hagströmer: Är inte slut efter vd-debaclet på Avanza

LÄS MER: Avanzas vd får lämna - efter en vecka

Dela med dig