Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-31

Häftig utdelning i Moberg Pharma

wysiwyg_image

STÄMMORAPPORT: Köp aktien för 78 kronor, få tillbaka 46:50 kronor om fyra veckor och ha ändå kvar aktien därefter. Så kan man sammanfatta beslutet som togs på onsdagen vid årsstämman i Moberg Pharma.

Bakgrunden är att man i våras sålde den del av bolaget som sysslade med icke receptbelagda läkemedel för att koncentrera sig på nya, receptbelagda läkemedel som är i sista prövningsfasen för om de ska bli godkända.

Gynnar utländska ägare
Försäljningssumman var ca 1,4 miljarder SEK och av dessa ska ca 837 miljoner återföras till aktieägarna på så sätt att man först delar varje aktie i två och sedan löser in de nya aktierna för 46:50/st. Man får alltså behålla den aktie man köpt så att man i fortsättningen har lika många aktier i bolaget som man ursprungligen köpte. Att man väljer denna krångliga form av utdelning är för att utländska ägare ska kunna få pengarna skattefritt eftersom det inte dras någon källskatt som det ju görs vid vanlig utdelning.

 

Lägg undan pengar till skatten!
De aktieägare som har sina aktier på ett VP-konto eller i en vanlig depå måste däremot lägga undan 30 procent av utbetalningen till skatteinbetalning i vinter. Aktiespararna undrade om bolaget nu behåller tillräckligt mycket kapital för att fullfölja de studier som kan leda fram till färdiga läkemedel eller om bolaget kan behöva göra nyemissioner de närmaste åren. Svaret blev att styrelsen kanske kommer att be ägarna om pengar redan nästa år. Vår ståndpunkt var att man i så fall borde ha behållit tillräckligt med kapital i bolaget att vi aktieägare inte ska behöva skatta bort 30 procent av vårt kapital för att slippa bli utspädda framöver.

 

Nej från Aktiespararna!
För att eventuellt kunna göra nämnda nyemissioner, utan att kalla till bolagsstämma, ville styrelsen ha ett bemyndigande att emittera 20 procent nya aktier till nya ägare. Aktiespararna röstade nej till detta beslut eftersom vi anser att de är de ägare som byggt upp bolaget som ska tillfrågas i första hand och att en emission på 20 procent (i praktiken 25 procent av nuvarande antal aktier) helt skulle ändra maktförhållandena i bolaget.

 

Bolagsbevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.