Aktiespararna

Småsparare slog till i rekylen - här är månadens mest köpta aktier

Av Elin Hanspers
28 juni 20244 min lästid
Under juni hamnade såväl ett hajpat AI-bolag som en meme-aktie på Nordnets och Avanzas topplistor över de mest köpta aktierna.

Stockholmsbörsens breda index OMXSGI är ned några procentenheter i juni och månaden ser ut att bli en av två negativa hittills i år. Men vilka aktier har lockat spararna under månaden?

Högt upp på såväl Avanzas som Nordnets lista är NVIDIA. Under några dagar i juni seglade bolaget förbi Microsoft som världens allra högst värderade börsbolag. Kort därefter tog dock en rekyl i aktien vid. 

”Det är mycket sällsynt att en amerikansk aktie tar sig upp i toppen av listan över mest nettoköpta aktier en enskild månad, men i juni gör Nvidia detta. Dels är hajpen och uppmärksamheten kring aktien mycket stor just nu, dels intensifierades köpvågen när aktien backade i slutet av månaden. I rekylen hoppas man kunna köpa till lite lägre pris, men om aktien fortsätter ned ytterligare eller inte – det är tiotusenkronorsfrågan”, konstaterar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Avanzas sparekonom Philip Scholtzé pekar också på rapporten som bolaget släppte i slutet av maj.

”NVIDIA tar sig för första gången i år till toppen av aktiespararnas köplista. Aktien har rört sig i sidled under våren, men fick ny fart efter att bolaget än en gång slagit högt ställda förväntningar när de släppte rapport i slutet på maj. Kursen är nu upp över 150 procent hittills i år”, säger han.

Även Gamestop tar sig in på båda nätmäklarnas topplistor.

”Vi har kunnat se en tydligt ökad aktivitet i Gamestop-aktien sedan ”Roaring Kitty” vaknade till liv i mitten av maj. Antalet ägare av aktien via Nordnets plattform ökade i juni med 16 procent. Aktien har omväxlande rusat och rasat, och det som är mycket viktigt att vara medveten om är att det är oerhört svårt att träffa rätt i de här spekulationsvågorna”, säger Frida Bratt.

”Det är skrämmande att GameStop finns med bland de mest köpta aktierna. Aktiekursen är helt frånkopplad bolagets fundamentala utveckling och det innebär rejäl risk för den som spelar med aktien”, säger Philip Scholtzé.

Under månaden har spararna också försökt sig på dippköp i Nibe, som släppte Q1-rapport i maj.

”Marknaden reagerade negativt och kursen har inte återhämtat sig sedan dess. I juni har aktien tappat nästan 14 procent”, fortsätter Philip Scholtzé.

Även Evolution och Investor ligger högt på topplistorna.

Spararna säljer Tele2 och Swedbank

På motsatta sida är det bara Tele2 och Swedbank som tar sig in på båda nätmäklares topplistor över månadens mest sålda aktier.

Hos Nordnet är annars Munters mest nettosåld.

”Munters har haft en tuff månad efter flera sänkta rekommendationer, och spararna väljer då att sälja av”, säger Frida Bratt.

Efter Munters kommer Tele2 och Neobo Fastigheter.

Hos Avanza är det Handelsbanken, följd av Calliditas Therapeutics och Resurs Holding.

”Budaktuella Calliditas Therapeutics fortsätter att nettosäljas efter budet i slutet på maj och handlas strax under budkursen. Även Resurs Holding, vars aktieägare också fick ett kontantbud nyligen, syns på säljlistan.

Mest köpt hos Avanza

 1. NVIDIA
 2. Evolution
 3. Investor B
 4. NIBE Industrier B
 5. Elekta B
 6. GameStop
 7. SAAB B
 8. Investor A
 9. Cinclus Pharma Holding
 10. Sandvik

Mest köpt hos Nordnet

 1. Investor
 2. Nvidia
 3. Evolution
 4. Nibe
 5. Saab
 6. SSAB
 7. Handelsbanken
 8. Volvo
 9. Axfood
 10. Gamestop

Mest sålt hos Avanza

 1. Handelsbanken A
 2. Calliditas Therapeutics
 3. Resurs Holding
 4. Tele2 B
 5. Swedbank A
 6. Riot Platforms
 7. SEB A
 8. Telia Company
 9. Sinch
 10. Boliden

Mest sålt hos Nordnet

 1. Munters
 2. Tele2
 3. Neobo Fastigheter
 4. Kindred
 5. SAS
 6. Synsam
 7. Swedban
 8. H&M
 9. Storytel
 10. Rusta

Dela med dig