Aktiespararna

Aktierna vid viktiga vägskäl

Av Carl-Henrik Söderberg
3 december 20194 min lästid
Astra Zeneca, Bonava, Dometic, Hexagon och JM. Det är fem aktier som står vid intressanta nivåer i termer av teknisk analys. Väntar ras eller rally?

Genom Aktiespararnas analysprogram Hitta Kursvinnare har vi tagit fram en lista med aktier som befinner sig antingen vid stöd- eller motståndsnivåer.

Håll koll på nivåerna - då kan det vara läge att agera i aktierna

Stöd

Stöd är en horisontell linje som skär en bottennotering för en aktie. Vad som menas med ”stöd” är att köptrycket där blir starkare än säljtrycket, vilket gör att kursen hittar en bottennivå och sedan åter vänder uppåt.

Om ett stöd bryts utlöses istället en säljsignal. Ju fler gånger en aktie studsat på stödnivån, av desto större signifikans är det när aktien väl bryter under

Motstånd

Motstånd är en horisontell linje som skär en toppnotering för en aktie. När en aktie når ett så kallat ”motstånd” är det istället säljare på börsen som tar över stafettpinnen och hindrar aktiens vidare framfart.

Om ett motstånd bryts utlöses en köpsignal. Ju fler gånger en aktie försöker bryta igenom ett motstånd, av desto större signifikans är det när aktien väl bryter över.

För den som vill lära sig mer teknisk analys och framgångsrika strategier - läs boken Framgångsrik Aktiehandel – 10 vinnande strategier (köp boken här), skriven Johnny Torssell, Peter Nilsson och Johan Hellström.

Nedan har vi listat ett gäng bolag vars aktiekurser befinner sig vid antingen motstånds- eller stödnivåer just nu.

  • Astra Zeneca
  • Bonava
  • Dometic
  • Hexagon
  • JM

Vi börjar med bolagen som för tillfället klamrar sig fast vid en stödnivå


Aktiekursen i Astra Zeneca har brutit upp ovanför det tidigare motståndet vid 900 kr som nu istället agerar stöd.


Efter en dålig kvartalsrapport rasade Bonava-aktien kraftigt men ser nu ut att ha kunnat hitta en botten. Aktien konsoliderar kring 93 kronor och rörelsen i aktien har varit dämpad senaste tiden, vilket Squeeze-indikator illustrerar.

Aktierna som brottas med motstånd för att sig vidare norrut


Vi tittar på 2-årsgrafen i Dometic och konstaterar att aktien befinner sig vid tidigare toppnivåer. Frågan är om aktien ska orka ta sig vidare norrut eller om 95 kronor återigen ska agera topp. Aktien är överköpt sett till RSI och stärker tesen att aktien kan få svårt att orka klättra vidare utan nytt positivt nyhetsflöde.

Även Hexagon börjar närma sig gamla rekordnivåer. Med RSI på 70 kan en andhämtningspaus ligga i korten.


Även byggbolaget JM har nått kursnivåer där aktien har haft det svårt att stiga ytterligare.

Tips

För den som vill gå emot marknaden och vara "contrarian" kan dessa stöd- och motståndsnivåer vara värda att hålla koll på. Om en aktie studsat ex antal gånger kring en viss kursnivå kan det vara dags att ta en liten position i aktien i hopp om att botten är nådd.

Det är givetvis lite väl riskfyllt och spekulativt att bygga hela sin köpstrategi på detta men det kan fungera som ett bra tajmingredskap ihop med den fundamentala analysen eller kombinerat med fler tekniska indikatorer.

För att undvika större förluster, sätt en stop loss precis under stödet och sälj aktien om den bryter under nivån. Förslagsvis 3 procent under stödet. Säljsignalen blir också mer signifikant om det sker under hög volym, alltså att det är många som vill ur aktien samtidigt och att aktien stänger under dess stöd. Att det inte bara är en tillfällig dipp under dagen.

På samma sätt kan man tänka om en aktie möter ett motstånd. Då kan det vara läge att sälja, förslagsvis en del av det totala innehavet och låsa in lite vinst, och sedan fylla på igen om läge uppstår längre fram. Antingen av att aktien bryter igenom eller att den sjunkit och nått ett stöd eller "golvet" på ett glidande medeltal. Till exempel.

För den som vill kunna få fram data kring allt från RSI till andra tekniska indikatoret är Hitta Kursvinnare ett utmärkt redskap.

Mer info kring Hitta Kursvinnare hittar du här. (https://www.aktiespararna.se/hitta-kursvinnare)

Dela med dig