Aktiespararna

Håll koll på efterfrågan med kemiindex

Av Carl-Henrik Söderberg
27 juni 20192 min lästid
Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 6–7 2019.

Börsen tenderar att ­lägga stor vikt vid ekonomiska indikatorer då de ger en hint om hur ekonomin utvecklas och därmed i slutändan möjligheten för börsbolagen att kunna tjäna pengar. Därför är det viktigt att som sparare förstå det ekonomiska nyhetsflödet och bilda sig en uppfattning kring vad som driver börsen antingen upp eller ned.

Det finns otaliga indikatorer att studera och vi har i de senaste numren av Aktiespararen gått igenom några av de vanligare indikatorerna som marknaden tenderar att hålla ett öga på. En för många okänd indikator är Chemical Activity Barometer (CAB), en utmärkt vägvisare för den som letar tidiga tecken på trendvändningar i ekonomin. I det här fallet den amerikanska ekonomin, vars välmående i allra högsta grad smittar av sig globalt.

CAB är ett sammansatt index för kemisk industriaktivitet där efterfrågan på en rad olika kemikalier såsom klor, pigment, plasthartser och andra utvalda grundläggande industriella kemikalier mäts och sedan offentliggörs månadsvis.

Undertecknad skulle inte påstå att börsen lägger någon större vikt vid just denna siffra men efterfrågan på kemikalier är de facto en viktig och tidig ekonomisk indikator och kemisk industri har visat sig konsekvent leda den amerikanska ekonomin med sin tidiga position i försörjningskedjan. Barometern kan således användas som redskap för att öka sannolikheten för att hitta vändpunkter och sannolika trender i den bredare ekonomin. Såväl BNP och industriproduktion tenderar att släpa efter CAB med i snitt 8 månader.

Enstaka månadsrörelser kan visserligen vara flyktiga så ett tremånaders glidande medelvärde av barometern är därför att föredra.

Som vanligt ska vi inte stirra oss blinda på enbart en indikator, utan låt den utgöra endast en pusselbit av många i det ständigt läggandes börspusslet.

Men oavsett kan en ökad förståelse kring dessa olika ekonomiska variabler förhoppningsvis öka dina chanser att prestera bättre på börsen över tid. Om inte annat bidrar kunskapen till en ökad förståelse till de snabba svängningarna på börsen.

För den som vill förstå indexet ytterligare och som dessutom vill få senaste indexuppdateringarna månadsvis, surfa in på www.americanchemistry.com.


Dela med dig