Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-09

Håll koll på nivåerna – då kan det vara läge att agera i aktierna

wysiwyg_image

Genom Aktiespararnas analysprogram Hitta Kursvinnare har vi tagit fram en lista med aktier som befinner sig antingen vid stöd- eller motståndsnivåer.

Fram till jul kommer vi att varje onsdag bjuda på intressanta strategier och köp- och säljlägen med hjälp av Hitta Kursvinnare. För att inte missa nästa inlägg, signa upp dig på vår Messenger och få artikeln i realtid.

Håll koll på nivåerna - då kan det vara läge att agera i aktierna

Stöd

Stöd är en horisontell linje som skär en bottennotering för en aktie. Vad som menas med ”stöd” är att köptrycket där blir starkare än säljtrycket, vilket gör att kursen hittar en bottennivå och sedan åter vänder uppåt.

Om ett stöd bryts utlöses istället en säljsignal. Ju fler gånger en aktie studsat på stödnivån, av desto större signifikans är det när aktien väl bryter under

Motstånd

Motstånd är en horisontell linje som skär en toppnotering för en aktie. När en aktie når ett så kallat ”motstånd” är det istället säljare på börsen som tar över stafettpinnen och hindrar aktiens vidare framfart.

Om ett motstånd bryts utlöses en köpsignal. Ju fler gånger en aktie försöker bryta igenom ett motstånd, av desto större signifikans är det när aktien väl bryter över.

För den som vill lära sig mer teknisk analys och framgångsrika strategier - läs boken Framgångsrik Aktiehandel – 10 vinnande strategier (köp boken här), skriven Johnny Torssell, Peter Nilsson och Johan Hellström.

Nedan har vi listat ett gäng bolag vars aktiekurser befinner sig vid antingen motstånds- eller stödnivåer just nu.

  • AAK
  • Astra Zeneca
  • Attendo
  • Billerud Korsnäs
  • H&M
  • JM
  • Stora Enso

Läs även: Börsens bästa tillväxtaktier

Under graferna ger vi sedan tips på hur man kan agera som placerare när aktien nått en stöd- eller motståndsnivå.

Vi börjar med bolagen som för tillfället klamrar sig fast vid en stödnivå

wysiwyg_image

Aktiekursen i Attendo klamrar sig fast vid 40 kronor och hittills inte brutit under. Får vi se stängning under nivån bör sälj övervägas. Håller nivån och aktien börjar vända upp kan det vara läge för bottenfiske. Tajt stop loss rekommenderas i sådana fall.

wysiwyg_image

Billerud Korsnäs har haft det motigt på börsen och 100-kronorsnivån utgör ett viktigt stöd för aktien. Samma resonemang gäller som för Attendo.

wysiwyg_image

Aktiekursen i Stora Enso befinner sig visserligen inte där just nu, men 100 kronor har varit en viktig nivå som hållit emot väl senaste månaderna och således varit en utmärkt entry point för den snabbfotade investeraren.

Aktierna som brottas med motstånd för att sig vidare norrut

wysiwyg_image

Kursen har gått otroligt starkt i detta defensiva papper när börsen svajjat. Men vid 200 kronor har det tagit stopp för AAK-aktien. Kommer aktien orka ta sig förbi nivån? I såna fall indikerar det styrka och momentum i aktien. vänder aktien ner igen indikerar det svaghet.

wysiwyg_image

Även Astra är ett defensivt papper som gått starkt. Men även här agerar ett stort heltal, 900 kronor, ett svårforcerat motstånd. Bara en tillfälligt paus?

wysiwyg_image

Vilken comeback i den gamla småspararfavoriten H&M! Men aktien har nu stött på patrull vid 200 kronor. Återstår att se vad som händer nu...

wysiwyg_image

JM är ännu ett bolag med en stark comeback i ryggen. Men vid 260 kronor har det tagit stopp tre gånger på kort tid. Frågan är om det finns ytterligare kraft att fortsätta uppåt. Den kommande Q3:an lär agera vägvisare.

Varför ofta heltal?

Undertecknad noterar också hur vanligt det är att dessa nivåer ofta utgörs av stora heltal. Låt säga 100 kronor blankt. Eller 200 kronor blankt. Vad är rationalen bakom det kan man undra?

Det finns nog inget facit på den frågan utan vi kan snarare spekulera i att placerare ofta väljer att hänga upp sina beslut kring större heltal för att det är lättare så. Och då många tänker likadant tenderar det sedan att bli självförverkligande. Lägg på lite börspsykologi och flockbeteende på det och det irrationella beteendet är ett faktum.

Tips

För den som vill gå emot marknaden och vara "contrarian" kan dessa stöd- och motståndsnivåer vara värda att hålla koll på. Om en aktie studsat ex antal gånger kring en viss kursnivå kan det vara dags att ta en liten position i aktien i hopp om att botten är nådd.

Det är givetvis lite väl riskfyllt och spekulativt att bygga hela sin köpstrategi på detta men det kan fungera som ett bra tajmingredskap ihop med den fundamentala analysen eller kombinerat med fler tekniska indikatorer.

För att undvika större förluster, sätt en stop loss precis under stödet och sälj aktien om den bryter under nivån. Förslagsvis 3 procent under stödet. Säljsignalen blir också mer signifikant om det sker under hög volym, alltså att det är många som vill ur aktien samtidigt och att aktien stänger under dess stöd. Att det inte bara är en tillfällig dipp under dagen.

På samma sätt kan man tänka om en aktie möter ett motstånd. Då kan det vara läge att sälja, förslagsvis en del av det totala innehavet och låsa in lite vinst, och sedan fylla på igen om läge uppstår längre fram. Antingen av att aktien bryter igenom eller att den sjunkit och nått ett stöd eller "golvet" på ett glidande medeltal. Till exempel.

 

För den som vill kunna få fram data kring allt från RSI till andra tekniska indikatoret är Hitta Kursvinnare ett utmärkt redskap.

Mer info kring Hitta Kursvinnare hittar du här.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.