Aktiespararna

Håll koll på yieldkurvan

Av Redaktionen
20 juli 20182 min lästid
Yieldkurvan riskerar att luta snett. Nya räntehöjningar från Fed lär driva upp de kortare räntorna ytterligare, skriver Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning.

Den snabba uppgången i kortfristiga amerikanska räntepapper har fått ”yieldkurvan” (skillnaden mellan långa ränteinstrument och korta ränteinstrument) i USA att plana ut rejält. Detta brukar tolkas som en signal om en kraftig inbromsning i den underliggande ekonomin.

Ränteskillnaden i dag mellan den tvååriga amerikanska statsobligationen och en tioårig obligation är bara ett par tiondelar av 1 procent. Det är en radikal förändring jämfört med situationen för 1 år sedan.

Senast vi hade en liknande situation var 2006 då de korta räntorna klättrade förbi de långa räntenivåerna. Nya räntehöjningar från den amerikanska centralbanken, Fed, ligger i korten vilket lär driva upp de kortare räntorna ytterligare. Många amerikanska experter tror att ”yieldkurvan” kommer börja luta åt fel håll, det vill säga att de korta räntorna blir högre än de långa, senare i år. I varje fall om Fed fullföljer sin plan med två ytterligare höjningar i år.

Historiskt har detta varit en mycket viktig indikator för en kommande recession, men den här gången finns det fler motargument vilket kanske försvagar det historiska sambandet. Till exempel är efterfrågan på långa amerikanska obligationer betydande från icke-amerikaner eftersom räntenivåerna utanför USA är betydligt lägre.

Ytterligare ett motargument är att Feds balansräkning innehåller (en rest från de senaste årens kvantitativa lättnader i USA som bland annat inbegrep köp att statsobligationer) stora obligationsinnehav som har en negativ inverkan på de långa räntenivåerna.

Troligen ligger det en del i motargumenten, men kanske det bara handlar om en senareläggning av en negativ utveckling för den amerikanska ekonomin.

Skribent: Claes Folkmar.

FAKTA

Vad är yieldkurvan?

Yieldkurvan avser ränteskillnaden mellan kortare respektive längre obligationsräntor. En omvänd yieldkurva (avkastningskurva) innebär att korta räntor är högre än långa räntor.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

Marknadsnyheter

Dela med dig