Aktiespararna

Håller inte med analytikerna - vi köper

9 december 20217 min lästid
Korta portföljen.
Här är den senaste uppdateringen av Korta portföljen (vecka 49).

Marknadsläget

Det svänger fort i hockey. Och på börsen. Föga förvånande är det omicron-relaterade nyheter som flyttat börsen flertalet procent fram och tillbaka.

Glädjande har nyhetsflödet varit åt det positiva hållet senaste dagarna, vilket fått börsen att komma tillbaka starkt och är i skrivande stund upp 4 procent sedan botten i slutet på förra veckan.

Självklart bidrar spridningen av den senaste covid-mutationen till en förnyad osäkerhet i utsikterna för ekonomin och det kommer att dröja innan vi vet hur stora effekterna blir. Men givet att den liknar tidigare mutationer och därmed kan stävjas med vacciner bör det trots allt medföra att de ekonomiska konsekvenserna inte blir alltför allvarligare och stör den pågående återhämtningen.

Exempelvis så har såväl Pfizer som BionTech sagt att preliminära data visar att tre vaccindoser neutraliserar Omicron och att två doser ger skydd mot svårare sjukdom. Spridningen är snabb men mindre dödlig. Det är givetvis positivt.

Optimister trots ovisst läge

Samtidigt ser vi ökade restriktioner på sina håll. Läget lär vara fortsatt stökigt men vår take är alltjämt att det inte kommer vara tillräckligt för att sänka börsen och vi tror att även detta år kommer bjuda på starka börser fram till det nya året.

Optimismen avspeglas också i vår numera i princip fullinvesterade portfölj, där kassan idag uppgår till låga 5 procent.

Portföljförändringar

Sobi

Vi väljer att åter ta en position i det svenska läkemedelsbolaget Sobi efter att aktien fallit kraftigt efter det indragna budet. Majoriteten av analytikerkåren har rekommendationen behåll och riktkurser kring rådande nivå, vi håller inte med.

Caset efter det misslyckade uppköpet

  • Swedish Orphan Biovitrums dröm är att bli global ledare inom sällsynta sjukdomar. Så kan det bli och då ska aktien klättra vidare. Den ska rusa uppåt om ett nytt bud kommer ifrån till exempel AstraZeneca eller EQT som det spekulerades om efter den nu skrinlagda affären.
  • Agnafit Bidco bjöd den 2:a september 235 kronor vilket motsvarade en premie på 34 procent jämfört med kursen innan på 175 kronor.
  • Nu handlas SOBI-aktien till 176 kronor vilket är i nivå med kursen för ett år sedan. AstraZeneca har inte heller hängt med index uppåt, men i varje fall klättrat hyggliga 10 procent.
  • Budet på Sobi drogs tillbaka i förra veckan då villkoret om 90 procent accept inte hade uppnåtts. Storägaren Astrazeneca kan tillhöra dem som inte sa ja.
  • Om det är så är oklart men det är troligt och det handlar i så fall inte enbart om budnivån utan också om samarbeten mellan bolagen och värderingar av samutvecklade vaccin.

Aktien tillbaka

  • Aktien har alltså rasat med närmare 30 procent från budnivån. Det fanns flera som ansåg budet i snålaste laget. En förklaring till att det var så kan ha varit att köparna var rent finansiella och alltså inte hade några samordningsfördelar. Omständigheterna indikerar att aktien är värd mer än 235 kronor.
  • Att storägaren Investor, med 35 procent, tackade ja säger oss att Sobi fortfarande är till salu. Så kan det bli och det gör att risken i aktien är låg. Men också att utan ett bud finns det uppsida här.

Tillväxt och värdering

  • För 2021 är tillväxten bara ett par procent och vinsten per aktie ser ut att stanna på 8 kronor. Men nästa år är tillväxten tillbaka över 10 procent och vinsten närmar sig 10 kronor. Tillväxtresan ska fortsätta med 12-13 kronor för 2023 osv.
  • P/e-talet om vi blickar framåt är på dryga 13 och vid mer rimliga 20 borde aktien handlas till 250 kronor.
  • Där eller högre hamnar vi också skulle ett nytt bud dyka upp. Det kan ske bums men också dröja ett tag och i mellantiden borde aktien strax kliva upp till mer rimliga 200 kronor. Det är vår lite kortsiktiga plan.
  • Aktien plockas in till kursen 175 kronor och positionen utgör 5 procent av portföljen.

Vi gör plats i portföljen

Pricer

Aktien har i princip stått still sedan den plockades i slutet på oktober och nu på slutet även kommit ned en del i spåren av virusoron.

Vår tolkning är att nya orders behövs för att väcka aktiekursen till liv. Vi har tidigare nämnt att det ramavtal som ingåtts med detaljhandelsjätten Carrefour borde kunna resultera i en del orders snart. Avsikten från Carrefours sida är alltjämt att utrusta 500 butiker med Pricers system innan slutet av 2022. Optimisten hoppas på positiva nyheter på den fronten under kommande år.

I rådande läge med osäkerhet kring nya nedstängningar, tidigare nämnda strul med underleverantörer samt senareläggning av investeringsbeslut hos sina kunder, gör det sammantaget att vi finner risk/reward mindre attraktivt än vid köptillfället.

Att sitta och vänta på nya orders känns som inte som ett tillräckligt starkt argument att äga aktien på kort sikt och vi väljer därför att avyttra positionen för att göra plats för, enligt oss, investeringar med bättre avkastningspotential på kort sikt.

Försäljning görs till kursen 23,5 kronor.

Övriga portföljkommentar

Två kursraketer

Förra veckans lilla nykomling med det skojiga men lite jobbiga namnet We aRE Spin Dye (WRSD) har rusat ungefär 50 procent. Det är givetvis mer är vi vågade sia om men att den strax skulle komma upp i och över 8 kronor, som är kursen i kommande redan fulltecknade företrädesemission var lite pengar på gatan.

Att Björn Borg igår tillkommit som kund när det gäller att minska miljöpåverkan från infärgning av kläder har givetvis bidragit till kurslyftet. Klädföretag vill givetvis öka hållbarheten i sina produktionskedjor och har satt upp mål för det som uppfylls med WRSD:s nuvarande teknik. Målen kommer att höjas och tekniken kan förbättras eller förnyas.

Clas Ohlson som rapporterade igår är också en vinnare. Halvårsrapporten kom in bättre än väntat även om vi justerar för en extraordinär intäkt. Ordinärt rörelseresultatet blev 185 miljoner kronor och 12 procent över väntade 165 miljoner kronor. Inräknat extrapengen blev rörelseresultatet 204 miljoner kronor och kvartalsvinsten per aktie 2,34 kronor.

Nya, högre riktkurser har dykt upp. Senast idag höjer Nordea från 130 till 145 kronor. Aktien backar idag, från gårdagens 130 kronor, på vad som ser ut att vara vinsthemtagningar. Vi ser fram emot nästa utdelning på 3,12 kronor som kommer 10:e januari.


Dela med dig