Aktiespararna

Handelsbanken: Nya prognosen för bostadspriserna

Av Finwire/Redaktionen
21 augusti 20231 min lästid
Bostadsprisernas nedgång stannade av i början av året och priserna har sedan dess varit stabila. Och detta är en utveckling som Handelsbanken tror kan fortsätta.

"Boräntorna förväntas visserligen stiga en bit till men är nu ändå nära nivåer vi betraktar som långsiktigt stabila. Vi räknar alltså inte längre med något ytterligare prisfall för bopriserna", skriver Handelsbanken i en analys.

Bostadspriserna är nu 12 procent lägre än vid toppen och uppvisar en till synes stabil pristrend. "Vår tidigare prognos om prisfall på nära 20 procent baserades bland annat på historiska samband mellan räntehöjningar och bostadspriser, samt en förväntan om att de som står i kast med att sälja sin bostad på grund av det stora antalet objekt ute till salu tvingas sänka
sina prisförväntningar ytterligare", skriver Handelsbanken.

Handelsbanken räknar med att den stabila pristrenden på andrahandsmarknaden fortsätter under andra halvåret i år, dock med lite svagare utveckling under slutet av året.

"Vår prognos är att boräntorna kommer gå mot omkring 4 procent på två års sikt och att antalet försäljningar på bostadsmarknaden kommer öka något från dagens nivåer. Men inte helt och hållet. Högre boendekostnader talar för en långsam återhämtning till tidigare toppnivåer och att vi får se en försiktig utveckling av bostadspriserna i förhållande till hushållens inkomster de kommande åren", skriver Handelsbanken.

Marknadsnyheter

Dela med dig