Aktiespararna

Handelsbanken bommar förväntningarna - aktien dyker

Av Finwire/Redaktionen
24 april 20243 min lästid
Michael Green, vd för Handelsbanken.
Handelsbanken redovisar intäkter i linje med förväntat under första kvartalet. Rörelseresultatet var något lägre än väntat.

Under onsdagsmorgonen dyker SHBs aktie med 9%.

"I ett kvartal där kostnaderna stiger snabbare än intäkterna är vi självklart inte nöjda. Utfallet gör att vi framöver kommer arbeta än mer fokuserat, med ett resolut förändringsarbete i ett högre tempo", skriver bolaget i rapporten.

De totala intäkterna uppgick till 15 318 miljoner kronor (14 985), vilket låg i linje med analytikerkonsensus från Modular Finance.

Räntenettot uppgick till 11 587 miljoner kronor (11 485), väntat 11 961 miljoner kronor. Räntenettot har påverkats negativt av krympande marginaler.

Rörelsekostnaderna uppgick till 6 470 miljoner kronor (5 776), analytikerkonsensus var 6 074 miljoner kronor.

Personalkostnaderna ökade med 13 procent, eller 465 miljoner kronor, till -3 935 miljoner (-3 470). Men en del av ökningen beror på nyanställningar i kontorsrörelsen, vilket är ett gott tecken på ökande kund- och affärsaktivitet, uppger banken.

Under första kvartalet gjordes en avsättning till resultatandelssystemet Oktogonen med -233 miljoner kronor (-202), varav -170 miljoner kronor avsåg justering av föregående års preliminära avsättning avseende resultatåret 2023.

Kreditförlusterna var positiva (nettoåterföringar) med 95 miljoner kronor. I fjol var kreditförlusterna 30 miljoner kronor. Väntat var kreditförluster på 306 miljoner kronor.

Rörelseresultatet blev 8 267 miljoner kronor (8 516), väntat var 8 364 miljoner kronor.

Nettoresultatet för kvarvarande verksamhet blev 6 393 miljoner kronor (6 582).

Utser tillförordnad chef för sin norska verksamhet

Handelsbanken meddelar i dag också att Marion Ulander har utsetts till tillförordnad chef för Handelsbanken Norge. Arild Andersen övergår till en roll som senior rådgivare till vd och koncernchef Michael Green.

"Efter att ha genomfört en genomlysning av vår norska verksamhet har vi beslutat om ett strategiskt omtag. När vi nu ökar tempot i förändringsarbetet är det naturligt med ett nytt ledarskap. Jag ser fram emot att fortsätta samarbetet med Arild i hans nya roll", säger Michael Green, vd för Handelsbanken.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig