Aktiespararna

Slopade köprekar för Bonava

Av Elin Hanspers
16 november 20232 min lästid
Såväl Nordea som Kepler Cheuvreux slopar sina köpråd för Bonava och Handelsbanken sänker bostadsutvecklaren till underperform på lång sikt.

Bostadsutvecklaren Bonava rapporterade ännu ett svagt kvartal igår, det skriver Handelsbanken och sänker sin långsiktiga rekommendation från market perform till underperform.

Bonavas rörelseresultat före jämförelsestörande poster sjönk till 30 miljoner kronor (76) under tredje kvartalet. Rörelseresultatet efter jämförelsestörande poster kom in på -1213 miljoner kronor (76). Bonava guidar även för att en återhämtning väntas tidigast 2025. Fokus ligger på att förbättra kassaflödet, där en del är annonserade besparingar om en miljard kronor 2025.

"En ljuspunkt i rapporten var det ökade antalet sålda bostäder, men den ansträngda finansiella situationen kommer fortsätta tynga Bonava. Trots stora besparingar räknar vi med en skakig utveckling under kommande år, med ytterligare försäljningar av tillgångar och en potentiell nyemission för att stärka balansräkningen", skriver Handelsbanken.

"Negativa signaler inför 2024"

Kepler Cheuvreux sänker Bonava till behåll från köp och drar ned riktkursen till 18 från 23 kronor. De menar att Bonava kommer att vara mycket försiktiga med bostadsbyggandet under resten av 2023 och 2024. De sänker försäljningsprognoserna för 2024-2025 och tror att marginalerna kommer att pressas av både högre kostnader och lägre priser.

"Bonava rapporterade mycket svaga siffror i Q3, vilket ger negativa signaler inför 2024. Bostadsmarknaden, byggpriser, Bonavas finansiella situation, effekter som ännu inte setts från omstruktureringsprogrammet och Bonavas redovisningsstandard bidrar alla till en osäkerhet kring framtida lönsamhet", skriver analyshuset.

Även Nordea drar ned sin rekommenadtion för Bonava från köp till behåll. Banken pekar på den svaga rapporten och menar att det finns "betydande risk för fordran då Bonava troligtvis kommer att bryta mot sin ICR-kovenant under 2024”.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig