Aktiespararna

Här är aktierna att ha i portföljen nästa år

Av Eric Emanuelsson
22 december 20223 min lästid
Många tror att börsåret 2023 kommer bli bättre än 2022. Men vilka aktier ska man köpa då?

Sara Shafi är Kapitalförvaltare på Swedbank. Banken brukar då och då publicera artiklar med rubriken "Hört på börsgolvet", där olika förvaltare ger sin syn på marknaden.

I dag berättar Sara Shafi för Aktiellt (https://www.swedbank-aktiellt.se/2022/december/hort_pa_handlargolvet_21_december.csp) att det just nu är en avvaktande handel på marknaden och framförallt fokus på att ta hem vinst och rebalanasera portföljen. 

Anledningen är att många spår att börsen ska ned igen någong gång under 2023. Det hetaste stalltipset just nu är att det kommer ske under det första kvartalet.

"Det är avvaktande handel just nu. Vi är i ett läge där inflationstrenden är nedåt, men däremot är centralbankerna väldigt tydliga med att arbetet inte är klart. Det här ger en motsatskorrektion gällande var räntor och marknaden är på väg. Detta är grunden till vår tro att det kommer vara fortsatt volatilt och motiverar för vår undervikt i aktier närmste månaderna. Över tid är vi dock positiva till aktier", säger Sara Shafi till Aktiellt.

På frågan vilka som är de hetaste aktierna just och vad man ska äga inför 2023, svarar Shafi att det främst är aktier med exponering mot stabilitet, kvalité, god utdelningsförmåga och möjlighet att växa sina vinster.

Vilka bolag är det då?

Shafis svar på den frågan är banker.

"Handelsbanken och Nordea är två aktier vi gillar. I Handelsbanken ser vi en uppsida om 9 procent med en direktavkastning om cirka 7 procent. För Nordea är uppsidan 19 procent med en direktavkastning 9 procent. Fortsatta räntehöjningar kommer gynna sektorn samtidigt som det intressant att äga inför utdelningar i vår".

Hon berättar också att Swedbank gillar bolag som växer över tid och som nu är attraktiv värderade. Här tar Sara Shafi Hexagon som exempel.

"Vi ser en mycket intressant tillväxtresa och nu handlas aktien på mer intressanta nivåer".

En sektor som Shafi tycker man ska undvika under 2023 är bilsektorn. Hon förklarar att det råder stor osäkerhet i sektorn och att nästa år kommer bli tufft för bolagen, givet de utmaningar vi står inför.

Hon nämner också att övertid börjar fastighetssektorn se intressant ut igen, men kortsiktigt finns det ingen anledning att köpa nu.

"Däremot doppa tårna försiktigt in i 2023 då vi inte är helt klara med räntehöjningarna än. Här gillar vi Skanska och Peab. För Skanska finns en uppsida om cirka 22% med en direktavkastning om cirka 5 procent. Uppsidan i Peab är om cirka 56% med en direktavkastning om 9 procent.Dela med dig