Aktiespararna

Här är aktierna att köpa - när ränteoron växer igen

Av Carl-Henrik Söderberg
1 mars 20235 min lästid
Analytiker Carl-Henrik Söderberg listar sju aktier som går bra även om räntan höjs mer.

Februarimånad är lagd till handlingarna och vi kan konstatera att börsen inte alls varit lika munter som månaden innan. Världens börser är ner omkring 5 % samtidigt som räntor stigit. I USA har en 10-årig statsobligation klättrat över 3,9 % igen, vilket vi inte sett sedan i november. Den amerikanska dollarn har också klättrat upp till årshögsta.

Nedgången i februari reflekterar de tvetydiga signaler som vi investerare försöker tolka in. Å ena sidan har vi fått starkare makrodata än förväntat vilket medfört ökade förväntningarna kring ett ”no landing scenario”, alltså att ekonomin varken ska krascha (hårdlanding) eller falla tillbaka måttligt (mjuklandning).

Ränteoron tillbaka

I vanlig ordning finns det dock två sidor av myntet. Den starka statistikskörden sätter ånyo press på centralbankerna. Ska dem behöva höja räntan ännu mer för att lyckas kyla ner ekonomin och sedermera få ned inflationen? Ledamöter för den amerikanska centralbanken, Fed, har återigen ”pratat med marknaden” och varit tydliga med att de vill se någon form av landning av ekonomin genom att fortsätta bedriva en restriktiv penningpolitik. Detta förklarar också den pånyttfödda ränteoron.

Senaste månaderna har tron legat på en räntetopp strax under 5 % i USA, under februari har förväntansbilden stigit till 5,35 %. 50 baspunkter är rätt mycket på kort tid. Rädslan för hårdlandning är därför tillbaka på kartan och gör investerare nervösa.

Stabilisera portföljen

Att börsen kommit ned 5 % från sin januaritopp är absolut ingen dramatik men denna uppenbara konflikt i marknaden kommer sannolikt finnas kvar ett tag till och reflekteras i svängiga börskurser. Vad är egentligen bra versus dålig statistik? Bäst för börsen hade sannolikt varit om både makrodata och vinstförväntningar kunde komma ner lite grann, lagom för att ränteförväntningarna ska sluta justeras upp.

Eftersom vi numera som vanligt lever i skakiga börstider är det enkelt att argumentera för vikten av att ha en viss stabilitet i sin aktieportfölj. Att några portföljinnehav håller emot om övriga börsen skakar. Precis som vi vill äga aktier som kan växa när övriga ekonomin inte växer. Stabila aktier behöver nödvändigtvis inte vara tråkiga och drar vi ut kursgrafen kan totalavkastningen i många fall utklassa börsen på några års sikt.

Utdelningar allt viktigare?

Rimligen medför ränteoron att också utdelningar vägs in som en viktigare del av investeringen.

Detta av en rad olika anledningar:

  • För att räntemarknaden nu plötsligt kan ge dig omkring 4 % i ”direktavkastning” (både korta och långa räntor i USA). Det finns med andra ord alternativ till aktiemarknaden. Att då kunna välja aktier som själva kan erbjuda en hög direktavkastning borde rimligen öka attraktionskraften bland investerare.
  • Högre osäkerhet och högre volatilitet på börsen minskar suget att äga mer riskfyllda aktier och då blir den där stabila och höga utdelningen plötsligt ganska åtråvärd i jakten på avkastning.
  • Stabila (gärna växande) och höga utdelningar tenderar att gå hand i hand med finansiellt starka bolag som kan uppvisa en stabilitet i även i sämre tider. Både på börsen och i verksamheten.

Sektorer att äga vid räntefrossa

Med ovan resonemang i bakhuvudet har vi därför valt ut en rad aktier som vi argumenterar bör stå emot en pånyttfödd räntefrossa bättre än andra aktier på börsen:

  1. Fastighetsskötsel: Danska ISS är ett alternativ men valet faller på svenska favoriten Coor som med sina långa kundkontrakt skapar stabila kassaflöden och verksamheten tämligen okänslig för konjunkturen. Aktien handlas till attraktiva multiplar, balansräkningen stark och man erbjuder en hög direktavkastning till sina aktieägare.
  2. Bank: Bankerna är tydliga räntevinnare och det går att argumentera för att bankerna är lite underskattade vad gäller stabilitet i sämre tider. Vi föredrar Handelsbanken som är den tydligaste räntevinnaren och dessutom erbjuder högst direktavkastning. Välj A-aktien i detta fall. 
  3. Telekom- och bredbandsoperatörer: I vanlig ordning en defensiv sektor där undertecknad förespråkar såväl Tele2, som Bredband2 och Bahnhof. Välkapitaliserade aktörer som skiftar ut mycket pengar till sina aktieägare. Samtliga bör kunna växa sina vinster rätt hyggligt även framåt. 
  4. Läkemedel: Jätten AstraZeneca fortsätter att vara favoriten. Visst, ingen vidare hög utdelning men å andra sidan en verksamhet som uppvisat total immunitet vid tidigare kriser historiskt. Att kunna erbjuda 10 % vinsttillväxt kommande år är attraktivt givet verksamhet. 
  5. Dagligvaruhandel: Norska Europris föredras här. Bolaget erbjuder såväl stabilitet som god utdelning. Dessutom till en betydligt lägre värdering än svenska Axfood. 
Aktietips

Dela med dig