Aktiespararna

Här är aktierna du vill äga när räntan börjar gå ner

Av Eric Emanuelsson
12 oktober 20224 min lästid
Det finns en viss typ av bolag som du bör köpa när räntan och inflationen väl börjar gå ner, anser Henrietta Theorell, fondförvaltare för Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige A.

I Avanzas "Placerapodden" (https://www.avanza.se/placera/placerapodden.html?gclid=d4c74858a89b1ad555022b1e35d81c97&gclsrc=3p.ds&) 

berättar hon vad du ska titta efter på börsen nästa år.

"Ett digitalt bolag som säljer en nödvändig produkt med god tillväxt, det blir ju sweetspot där man ska ligga för nästa år", säger hon.

Henrietta Theorell fick en svettig start i början på året när börsen började gå ner.

"Det var väldigt blodigt i januari och februari. Börsen föll kraftigt, småbolagsfonder gick sämre och min fond gick sämre än index och det tycker man inte om när man är förvaltare", säger hon.

I februari började Henrietta Theorell känna sig "enormt självkritisk", och tog beslutet att bita i några sura äpplen och genomföra ett par betydelsefulla förändringar i fonden.

Bet i några sura äpplen

"Jag köpte in Saab. Och den satt hårt inne, för jag hade ägt Saab förut, men den hade gått sidledes. Men när vi pratar om att gå med i Nato, det är en global kappupprustning och det mesta viker nedåt, då känns det som att det här borde segla upp som en vinnare, och du har en garanterad efterfrågan i flera år".

Nästa beslut som Henrietta Theorell tog var att köpa in Axfood.

"Jag hade inga stapelvaror i fonden, för jag tyckte de såg lite dyra ut, och samtidigt hade Axfood gått som en raket, så det tog emot att plocka in dem. Men då tänkte jag på det här med matinflationen, och de är ju de som vinner på det", säger hon och fortsätter:

"Sen tyckte att jag behövde lite råvaroexponering, så jag utökade positionerna i Boliden, Holmen och Billerud".

Under våren tog också Henrietta Theorell beslutet att sälja sina innehav i Dometic och Mips, två bolag med sällanköpsvaror som under sommaren och hösten har rasat kraftigt på börsen när inflationen gått upp och räntorna blivit dyrare, och människor fått sämre med pengar i plånboken.

Bolagen att titta efter när räntan vänder

"Sen februari har fonden gått bättre än index, och det är det man får förhålla sig till", säger Henrietta Theorell i podden.

Just nu sitter Theorell på dubbelt så mycket kassa som hon brukar göra, nämligen 6%.

"Jag vill ha lite torrt krut att köpa för", säger hon.

Men vad ska man köpa då?

Henrietta Theorell får frågan i podcasten om det är dags att gå tillbaka och börja köpa i retail-och sällanköpsvarorbolag igen.

"Jag låter de rapportera först, så man får se hur illa det är. Men jag har ju några namn på radarn".

Henrietta Theorell förklarar sedan hur hon tänker inför framtiden och vad som kan vara ett attraktivt område att investera i. Hon säger att man ska spana efter bolag som producerar eller säljer saker som är nödvändiga, och att det finns en digital affärsmodell.

"Då har de inga lager. Och då tänker jag Fortnox som sysslar med digital bokföring. Det blir ju inte mer digitalt och nödvändigt än så", säger hon.

Theorell förklarar vidare att hon tror att inflationen kommer plana ut och toppa under första kvartalet nästa år, och att räntan därmed slutar stiga.

"Och att då ha ett digitalt bolag som säljer en nödvändig produkt med god tillväxt. Det blir en sweetspot där man ska ligga för nästa år. Så i stället för att fiska i retailers, så kanske du ska fiska i den typen av tillväxtbolag".

Henrietta Theorell nämner några bolag som finns i hennes fondportfölj, som matchar just den beskrivningen:
"Det är Addnode och Vitec. Bolag som haft höga multiplar på grund av hög tillväxt.


Dela med dig