Aktiespararna

Här är aktierna som stiger i börsraset

Av Redaktionen
24 februari 20222 min lästid
Stockholmsbörsen tappade i linje med övriga Europa på torsdagen i spåren av att Ryssland inlett vad presidenten Vladimir Putin benämner som en militär insats i Ukraina. Den ukrainska regeringen kallar det för en fullskalig invasion och fördömanden har kommit från flera stats- och regeringschefer världen över.

Omkring klockan 12:30 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned dryga 4 procent. Börserna i Frankfurt och Paris var ned ungefär lika mycket.

Börsnedgångarna är breda men det finns samtidigt de aktier som stiger i rådande börsklimat. Exempelvis får det stigande oljepriset flera bolag i sektorn att lyfta kraftigt. Även försvarskoncernen Saab och de båda gruvbolagen Boliden och Lundin Gold går mot strömmen på den skakiga börsen.

Här är aktierna som stiger mest idag torsdag:

  1. Africa Oil (+ 16 %)
  2. Tethys Oil (+11 %)
  3. Lundin Gold (+9,7 %)
  4. Maha Energy (+6,5 %)
  5. Lundin Energy (+5 %)
  6. Saab (+2,7 %)
  7. IPC (+2 %)
  8. Boliden (+0,1 %)

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar siffrorna:

- Det är föga förvånande att se oljebolagen i topp givet oljeprisets resa senaste månaderna och i dag i synnerhet. Samtidigt ska det bli intressant att se om småsparare kommer välja att köpa in sig i dessa med tanke på det mer utbredda hållbarhetstänket som råder på börsen generellt. Antalet aktieägare (mätt från antalet ägare på Avanza) har stadigt minskat senaste åren, trots att aktierna gått bra på börsen.

Han fortsätter:

- Att Lundin Gold stiger är på samma tema, att priset på den underliggande tillgången, i det här fallet guld, stiger. Saabs kursuppgång beror nog helt enkelt på att man tror på en ökad militär upprustning i spåren av kriget i Ukraina och att det sedermera ska gynna efterfrågan på Saabs produkter.

Marknadsnyheter

Dela med dig