Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-06-13

Här är Aktiespararens börselva

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 7 2018.

Aktier och fotboll - flera beröringspunkter

Fotbolls-VM i Ryssland är i full gång. Här kan du se redaktionens börselva i spåren av det spännande mästerskapet.

En välkonstruerad aktieportfölj kan liknas vid ett sammansvetsat fotbollslag. I den bästa av världar bidrar varje individuell spelare till att förhöja lagets framgång. På ett liknande sätt bidrar varje enskild aktie till portföljens sammanlagda utveckling och prestation.

Nu när fotbollsfebern är på ingång har Aktiespararens redaktion satt ihop en aktuell börselva. Uppställningen innehåller både offensiva som defensiva pjäser, en rad bänkvärmare samt en tränare och en aktie i frysboxen. Förhoppningen är att elvan ska klara sommarbörsen med bravur.  

wysiwyg_image

Startelvan som ska visa vägen i sommar:

Målvakt – Swedish Match.
Kassen är trygg med snusbolaget Swedish Match i målet. Koncernen har en trogen (och beroende) kundkrets, kassaflödet är starkt och det tobaksfria snuset Zyn gör succé i USA.

Högerback – Essity.
Hygienbolaget Essity kombinerar goda marknadspositioner inom inkontinens-, blöj- och mjukpappersområdet med en spännande tillväxtmix i Asien. Aktien håller tätt i backlinjen.

Höger mittback – AAK.
Fettspecialisten AAK är defensiv tillväxt personifierad. Den välskötta rörelsen expanderar i en lugn takt samtidigt som efterfrågan är stabil. AAK styr upp back­linjen och är lagkapten.

Vänster mittback – Saab.
Inget försvar är komplett utan försvars­koncernen Saab. Bolaget har en lovande orderbok och aktien är utpräglat defensiv. Fienden är även på radarn redan innan matchen har börjat.

Vänsterback – Ica Gruppen.
Ica Gruppen behöver ingen introduktion. Den stabila verksamheten tuffar på i en bra takt och kunderna är naturligt återkommande. En defensiv pjäs med hygglig direktavkastning.

Högerytter – Kindred.
På mittfältet platsar det växande spelbolaget Kindred in. Bolaget är skickligt på sportspel och gynnas av fotbolls-VM. Den ocykliska rörelsen fungerar såväl offensivt som defensivt.

Höger innermittfält – Loomis.
Värdehanteringsbolaget Loomis är en pålitlig medspelare. Bolaget har en vana av att infria sina högt ställda finansiella mål och arbetar alltid hårt, inte minst defensivt.

Vänster innermittfält – Hufvudstaden.
Fastighetsbolaget Hufvudstaden äger och förvaltar de bästa fastigheterna på de finaste adresserna i Stockholm och Göteborg. Här finns både substans och elegans!

Vänsterytter – Beijer Ref.
Här går det undan! Kylbolaget har, bortsett från sin kyla i avsluten, en förmåga att sprinta ifrån sina konkurrenter med sin urstarka tillväxt, såväl organisk som förvärvad.

Högerforward – Hexagon.
Mätteknikskoncern med en brokig, men fantastiskt framgångsrik historia. Vd Ola Rollén har stjärnstatus på aktie­­marknaden och koncernen är en mästare på offensiva förvärv.

Vänsterforward – Volvo.
Med sin cykliska karaktär får Volvo anses vara en humörspelare som trivs bäst i medvind. Bolaget är vältrimmat och med en stark konjunktur i ryggen är Volvo formtoppat inför mästerskapet.

Tränare – lagets huvudansvarige är närings­livets egen proffscoach Henrik Ekelund, vd och största ägare i strategi­bolaget BTS Group. Henrik har stenkoll på vinnande strategier.

Avbytare som kan bli tungan på vågen:

wysiwyg_image

Skribenter: Christoffer Ahnemark, Carl-Henrik Söderberg, David Flatbacke-Karlsson.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.