Aktiespararna

Här är årets vinnarfonder

Av Göran Lind
14 juni 20232 min lästid
När nästan halva 2023 har gått kan det konstateras att det på fondsidan har varit teknologiaktiernas år så här långt.

Globala techfonder har presterat mycket bra i Sverige i år, med Swedbank Robur Technology i topp med över 40% avkastning. Investeringar i Nvidia och framgång för stora techjättar som Google och Microsoft har bidragit till framgången. Småbolagsfonder och fastighetsfonder har haft sämre utveckling.

I toppen för alla fonder (registrerade i Sverige) återfinns nästan bara globala techfonder. Allra bäst har Swedbank Robur Technology gått som är drygt +40% i år. Den investerar främst i techbolag i USA. En förklaring till uppgången för Robur och andra techfonder är innehav i halvledarjätten Nvidia som stigit med nästan 180% i år. Bolagets specialiserade GPU-chip har visat sig vara perfekta för de stora processornärverk som krävs för att köra komplexa AI-modeller.

Även jättarna Google och Microsoft har gynnats av AI-yran. Google (Alphabet) och Microsoft är upp nästan 40% i år vilket också bidragit till de svenska techfondernas fina avkastning. Även andra Big techaktier har gått lysande. Amazon är upp 47% och Meta (Facebook mm) nästan 120%. Här är en förklaring rekyl efter stora kursfall under 2022. Svenska fondsparare har också gynnats av att dollarn stärkts ytterligare en del mot kronan i år, det är dock bara runt 3% sedan årsskiftet.

I botten är det mer blandat.

Concensus har inte haft något bra år, småbolagsfonden är back runt 14% efter smällar i Embracer och Hexatronic. Samma fondbolags Sverigefond har tappat 9,5%, här är det bland annat Sinch som har spökat.

I övrigt dominerar fastighetsfonder förlorarlistan. SEB, Lannebo, Länsförsäkringar och Carnegie har alla fastighetsfonder som fallit runt 9%.

5 bästa fonderna i år

Swedbank Robur Technology +41%
GP Bullhound Global Technology +38%
Augmented Reality +38%
SEB Teknologifond +35%
Lannebo Teknik +31%

Aktietips

Dela med dig