Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-01-09

Här är bolagen som kan höja utdelningarna under 2023

wysiwyg_image

Trots ekonomisk oro verkar aktieutdelningarna under nästa år att fortsätta. De flesta av de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen tros till och med att höja sina ordinarie aktieutdelningar under 2023. Det skriver TT som hänvisar till Bloombergs sammanställning av analytikerkårens prognoser.

”Företagen har tjänat på inflationen, man har redovisat väldigt höga intäktsökningar och exportbolagen har haft väldigt bra valutaeffekter när kronan har varit fortsatt svag”, säger Peter Malmqvist. 

Bland annat så väntas verkstadsbolaget Sandvik höja utdelningen från 4,75 kronor per aktie till 5,19 kronor. Likaså spås SKF höja från 7,00 kronor till 7,16 kronor. Bland den tunga branschen banker ser man också höjningar. Handelsbanken tror man kommer höja utdelningen från 5 kronor till 8 kronor. 

"Bankerna kommer troligtvis att ge en högre utdelning. När det gäller verkstads- och industribolagen har man ännu inte börjat märka av en sjunkande orderingång och frågan är hur mycket lågkonjunktur det faktiskt blir", säger skribenten Marcus Hernhag. 

Vi har dock redan sett undantag som bekräftar regeln. För några veckor sedan meddelande den klassiska utdelningsaktien Castellum att man föreslår en pausad utdelning. Intrum, Securitas och Nobia är andra bolag som det ryktas om att de också överväger beslutet att pausa.  

"När det gäller högt belånade bolag är frågan om de kommer att sänka nu eller om ett år? Det blir en intressant bokslutsperiod och det kan bli stora kursrörelser", säger Hernhag.

Författare Jessika Bouveng