Aktiespararna

Här är de mest jämställda börsbolagen

Av Redaktionen
8 mars 20184 min lästid

Denna artikel är hämtad från Unga Aktiesparare.

Jämställdhet blir en viktigare faktor för många när ett nytt bolag ska ta plats i portföljen. Se flera bolag på Stockholmsbörsen som utmärker sig här.

Antalet jämställda bolag fortsätter att öka, enligt stiftelsen Allbright. I år har 13 procent av börsbolagen en jämn könsfördelning i ledningsgruppen, en ökning med 2 procentenheter från i fjol. Men först år 2039 får vi en helt jämn könsfördelning i svenskt näringsliv spår Allbright. Denna vecka har vi kvinnovecka på kansliet då vi uppmärksammar kvinnor i finansbranschen.

Första plats: NP3 Fastigheter, ett fastighetsbolag som riktar sig främst åt lokaler i norra Sverige som hyrs ut till handel, industri, logistik och kontor. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm, Mid Cap listan.

Andra plats: Wise Group, ett bolag med många underliggande dotterbolag som sysslar framförallt med rekrytering- och konsultuppdrag i många olika branscher och till alla möjliga sorters positioner. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm, Small Cap.

Tredje plats: Humana, ett bolag inom vård- och omsorgsbranschen som arbetar framförallt riktat till Personlig assistans, LSS-vård och inom äldreomsorgen med fokus på de som behöver extra hjälp i både Sverige, Norge och Finland. Humana är noterat på Nasdaq Stockholm Mid Cap.

Fjärde plats: Heba, ett fastighetsbolag men som riktar sig mot hyresgäster och har 66 stycken fastigheter i Stockholmsområdet och satsar på trygghet i attraktiva boenden. Heba Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm Mid Cap.

Femte plats: Midway Holding är ett så kallat konglomerat vilket menas att man äger en grupp olika bolag med sinsemellan olika verksamheter. Midway äger således olika bolag från handels- till teknikföretag. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm, Small Cap.

Sjätte plats: Wihlborgs fastigheter är det främsta fastighetsbolaget i Öresundsregionen som satsar på kommersiella fastigheter. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm, Large Cap.

Sjunde plats: Atrium Ljungberg, även det ett fastighetsbolag men har ett litet annat fokus nämligen att bygga hela stadsdelar med både kommersiella fastigheter och bostäder i framförallt Stockholm men också Uppsala, Göteborg och Malmö. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm, Large Cap.

Åttonde plats: RNB Retail and brands är ett detaljhandelsbolag som äger, driver och utvecklar modebutiker så som Brothers och Polarn O. pyret. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm, Small Cap.

Nionde plats: Feelgood Svenska arbetar med företagshälsa, träning och sjukgymnastik och finns på nästan 200 orter i landet och har ca 60 egna anläggningar. Feelgood hade under 2016 nära 10 000 företag som kunder. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm, Small Cap.

Tionde plats: Kappahl, en klädkedja inom modebranschen med närmare 400 butiker i Sverige, Norge, Finland och Polen. De riktar sig framförallt till kvinnor ”mitt i livet”. 53 procent av Kappahls kläder är hållbarhetsmärkta och bolaget arbetar mycket med ekologiska textiler. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm Mid Cap.

Är du nyfiken på hur det ser ut bland ännu fler bolag? Då kan vi tipsa om Allbrights rapport här från 2017!

Skribent: Rasmus Olsson/Unga Aktiesparare

Dela med dig