Aktiespararna

Här är månadens mest köpta och sålda aktier

Av Jessika Bouveng
28 mars 20242 min lästid
Banker var populärt bland sparare i mars.
Under mars månad har sparare lockats till både banker och utländska aktier. Mindre populärt har varit det annars så eftertraktade investmentbolaget Investor.

Avanzas sparare fiskade under mars bankaktier. Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza, tror att bankernas höga direktavkastning har lockat.

Köplistan består denna månad även av en rad utländska aktier. Detta “visar på aktiespararnas intresse för att diversifiera portföljerna”, säger Philip Scholtzé.

Tittar man på säljsidan så hamnar istället det populära investmentbolaget Investor i topp. Varför sparare dumpat Investor tror sparekonomen beror på att substansrabatten är historiskt låg.

“Med det ökar risken för den dubbeldåliga situation som kan uppstå om substansvärdet faller samtidigt som rabatten stiger”, säger han.

Handelsbanken och Nvidia populärt

Även bland Nordnets sparare har bank varit populärt. Kunderna har köpt mest i Handelsbanken som backat kraftigt. Likaså har trendande utländska aktier varit populärt som Nvidia och Novo Nordisk.

SBB och Sinch i botten

Bland de mest sålda aktierna återfinns SBB, Scandic Hotels och Sinch.

“SBB och Scandic Hotels Group är exempel på aktier som gått dåligt under en längre tid, och när tillfälle gavs att sälja till en högre kurs efter en uppstuds i mars valde många sparare att göra just det. Även i Scandic Hotels hämtas vinster hem, medan man verkar ha tappat tålamodet med kursförloraren Sinch”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Mest köpta hos Avanza

Handelsbanken
Saab
Swedbank
Novo Nordisk
Traton
Nvidia
Rheinmetall
SEB
Valmet
Microsoft

Mest sålda hos Avanza

Investor
Astra Zeneca.
Kindred Group
H&M
Tesla
New Wave
Volvo
Telia
Evolution
Fortnox

Mest köpta hos Nordnet

Handelsbanken
Saab
Investor
Novo Nordisk
Volvo
SEB
Nvidia
Cibus
SSAB
Swedbank

Mest sålda hos Nordnet

SAS
Sinch
SBB
Orrön Energy
Scandic Hotels
New Wave
Neobo
Stora Enso
H&M
Awardit

LÄS MER: Aktierna att köpa efter första räntesänkningen

LÄS MER: Fenomenal premie i investmentbolaget

Dela med dig