Aktiespararna

Här är de mest populära fonderna just nu

Av Finwire/Redaktionen
30 augusti 20232 min lästid
Globalfonder är det som lockar både Avanzas och Nordnets kunder under augustimånad. Behovet av en krockkudde mot den svaga kronan verkar locka. På säljsidan finner vi istället småbolagsfonder.

Avanzas fondsparare har under augusti valt att öka sin exponering mot globalfonder på bekostnad av favoriten Sverigefonder vilka tappar kraftigt.

Enligt Avanza har två tredjedelar av fondsparandet gått till globalfonder. Utvecklingen kan ses mot bakgrund av att Stockholmsbörsen bjudit på en ordentlig rekyl nedåt samtidigt som kronan fortsatt sin kräftgång mot dollarn och euron.

”De som har valt att öka andelen globala exponeringar de senaste åren har varit de verkliga vinnarna. På två år har dollarn stärkts med cirka 28 % och euron med cirka 17 % mot svenska kronan och bara under augusti har exponeringen mot globalfonder givit en extra avkastning på 3–5 % till följd av valutaeffekter”, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

Småbolagsfonder tar stryk

På säljsidan toppar småbolagsfonder för tredje månaden i rad.

“Det fortsätter vara Småbolagsfonder som tar mest stryk när fondspararna tröttnar på den dalande avkastningen och alternativkostnaden för att vänta in återhämtningen blir för hög”, säger Felicia Schön.

Globalfonder populära även hos Nordnet

Även Nordnets fondsparare har under augusti fortsatt att köpa på sig globalfonder, en bra krockkudde mot den svaga kronan.

Givet hur kronan utvecklats har de som investerat i svenska globalfonder i snitt haft en positiv utveckling under månaden.

“Förvaltaren får mer tillbaka i kronor för varje dollar hen köper fondandelar för. Det gör månadsutvecklingen mindre sur”, säger sparekonom Frida Bratt.

På säljsidan sticker bland annat amerikanska småbolag ut hos Nordnets kunder.

“Under sommaren följde även småbolag med i uppgången på den amerikanska börsen, men nu när räntevindarna börjar blåsa snålare igen väljer spararna att kliva av amerikanska småbolagsfonder”, säger Bratt.

Dela med dig