Aktiespararna

Här är dolda vinnaren på en svag krona

Av Jessika Bouveng
26 juni 20233 min lästid
I senaste avsnittet av podden ”Tillsammans mot miljonen” diskuterar Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih bland annat årets än så länge vinnare och förlorare på börsen, vilka aktier som gynnas av en svag svensk krona, Getingens ras på börsen och även lite kommande räntebesked.

Det är nog inte många som har missat att den svenska kronan för tillfället är rekordsvag. Att resa utomlands i sommar kan därför bli en lite dyrare affär för många. Men alla är inte förlorare på en sämre svensk valuta, utan det finns även ett gäng vinnare, och analytikerduon går igenom några av dem.

I tidigare avsnitt när duon diskuterat ämnet har verkstadssektorn och exportföretag nämnts, denna vecka tas Skistar upp.

“Man ska komma ihåg att när den svenska kronan blir såhär svag gentemot andra valutor så skapas en ganska fin inströmning av turister till det här landet. Det blir ju mycket billigare för dem att resa hit”, säger Mohammed Salih och ser ett scenario där till exempel fransmän och italienare som har liknande anläggningar som Skistar kan välja att åka till Sverige istället för att njuta av friluftsliv.

“En vinnare som inte nämns på en försvagad krona annars”, fortsätter han.

Carl-Henrik Söderberg instämmer med sin kollega och lyfter även bolagets starka marknadsposition i Norden. Analytikern går dock in på den rapport som Skistar lämnade i förra veckan som inte visade sig speciellt stark, något som gjorde att aktien föll. Han kommenterar sedan rapporten:

“Dels ska man komma ihåg att de hade ganska starka jämförelsetal, men överlag kom rapporten in lite sämre än förväntat. Vdn annonserade ett sparprogram och vi får helt enkelt se vart det tar vägen. Men ska man vara lite positiv så tolkar jag ändå outlooken som ganska stabil, säger Carl-Henrik Söderberg utan att ha undersökt aktien allt för noga.

Inför Riksbankens räntebesked

Analytikerna går sedan vidare med att diskutera det räntebesked som är på ingång från Riksbanken. Mohammed Salih säger att torsdagens besked är ett viktigt sådant och frågar Carl-Henrik Söderberg hur han tycker att riksbankschefen ska agera.

“Det känns ju som ett viktigt möte, alla förväntar ju sig ytterligare höjningar. Jag läste att KI tror att räntan toppar på 3,75% i sommar, men att den under första halvan av 2025 är nere på 1,75%. Detta tycker jag är intressant då de menar att lågkonjunkturen kommer att bli relativt kortvarig”, säger analytikern och konstaterar att prognosen är betydligt mer positiv än Riksbankens egna.

“Det låter väldigt lätt i teorin”, instämmer Mohammed Salih men tror att det i praktiken kommer att bli väldigt tufft.

Tillsammans mot miljonen

Dela med dig