Aktiespararna

Här är företagen där förtroendet rasar

Av Elin Hanspers
6 mars 20243 min lästid
Få företag ökar i förtroende.
I årets upplaga av Medieakademins Förtroendebarometer ses såväl Ica som SJ tappa stort.

Enligt Förtroendebarometern är det Ica som står för årets största förtroenderas. Enligt Medieakademin började förtroendetappet för livsmedelskedjor redan under lågkonjunkturen förra året, men medan Coop endast minskat med 2 procentenheter har Ica fallit hela 11. På två år har 22% tappat förtroende för livsmedelskedjan.

”Inte sedan SAABs konkurs 2010 har ett företag tappat så mycket förtroende”, skriver Mediebarometern som kallar raset för ”historiskt”.

Det ser heller inte ljust ut för SJ. De tappar 10 procentenheter och nu har endast 12% förtroende för tågbolaget. De når, tillsammans med Trafikverket, som tappar 9 procentenheter, sin lägsta notering på tio år.

Förtroendet för politiken minskar

Dessutom minskar svenskarnas förtroende för politiken. Riksdagen ser ett tapp på 8 procentenheter och även regeringen, ”staten” och de politiska partierna backar i årets Förtroendebarometer.

”Covidårens stora uppslutning kring politiken och staten avtar när vi går in i tider med stora politiska utmaningar och ekonomiskt pressade hushåll. Istället är det Svenska kyrkan och facket som ökar i förtroende. De erbjuder på olika sätt en annan typ av trygghet i nya tider av oro,” säger Medieakademins ledamot Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian (tidigare Kantar Public).

Även bankerna och Volvo tar sig in på den mindre smickrande topplistan över de institutioner där förtroendet försämrats mest sedan 2023. Båda ser en förändring på minus 5 procentenheter. De som har mycket/ganska stort förtroende för bankerna ligger nu på 33% och för Volvo på 47%.

Polisen ökar

Polisen toppar i förtroende i årets mätning, och ökar med 5 procentenheter till 67%. I övrigt är det bara Svenska kyrkan, som med sina 3 procentenheter ökar med mer än enstaka procent.

”Inte sedan 2011 har Förtroendebarometern sett så få som ökat i förtroende”, säger Per Söderpalm.

Största negativa förändringarna

Institutioner där förtroendet försämrats mest sedan 2023 -

20232024Förändring*
Ica4938-11
SJ2313-10
Trafikverket5142-9
Riksdagen4739-8
Socialdemokraterna4439-5
Röda korset5853-5
Bankerna3328-5
Volvo4742-5

Procentandel mycket/ganska stort förtroende

*Negativ förändring i procentenheter

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.


VolvoMarknadsnyheter

Dela med dig