Aktiespararna

Här är Gardells senaste miljardinvestering: ”Dragit nytta av turbulens”

Av Nyhetsbyrån Direkt
6 februari 20192 min lästid
Den svenska aktivistfonden Cevian har gått in som näst största ägare i den irländska byggmaterialsleverantören CRH.

Det bekräftar Cevians frontfigur och grundare Christer Gardell för Reuters.

"Vi har aktivt dragit nytta av marknadsturbulensen för att skruva upp några av våra innehav. Vi är övertygade om att CRH:s tillgångar kommer öka kraftigt i värde", säger Gardell, som dock inte vill uppge det exakta innehavets storlek.

För att bli näst största ägare bör dock innehavet ligga omkring 3 procent av bolaget, vilket betyder en aktiepost till ett värde av motsvarande omkring 6,3 miljarder kronor enligt nyhetsbyråns beräkningar.

CRH är världens näst största byggmaterialsleverantör och tillverkar bland annat cement och asfalt. Bolaget har över 80.000 anställda och en stark position i Europa och Nordamerika, med särskild inriktning på vägbyggnation, skriver Reuters.

Senast rapporterade vinstmarginal för bolaget är på 12,5 procent för 2017 på omsättningen 25 miljarder euro. Det är dock sämre än konkurrenter som Lagarge och Heidelberg Cement, som redovisade marginalerna 22,9 procent respektive 19,1 procent för samma bokslut.

De senaste två åren har CRH:s aktie fallit 18 procent de senaste två åren och med det underpresterat kraftigt mot det europeiska sektorsnittet, som är 6 procent ner under samma period.

Om Cevian kommer driva igenom några strukturella omvandlingsåtgärder är dock inget Gardell vill kommentera.

"Vi föredrar att kommunicera med företaget på mer konstruktiva sätt än så", säger han på frågan, också ovillig att svara på om Cevian planerar att utöka sin andel eller kräva styrelsepost.

(https://old.aktiespararna.se/forfattare/Nyhetsbyr%C3%A5n%20Direkt)

Dela med dig