Aktiespararna

Här är matvarorna som ökat mest i pris

Av Jessika Bouveng
8 juli 20242 min lästid
Matpriskollen har presenterat siffrorna för juni månad.Foto: TT
Matpriserna totalt sett står stilla för tillfället. Kaffe har dock sprungit iväg i pris under juni månad. Det konstaterar Matpriskollen.

Idag presenterade Matpriskollen nya siffror för matpriserna under juni månad. Enligt den oberoende sajten ökade matpriserna något i juni och det som främst drev utvecklingen var prisökningen på kaffe.

”Det finns en risk att det blir ännu dyrare”, säger Ulf Mazur på Matpriskollen till TT.

Under juni ökade priset på bryggkaffe med 7,9%. Detta innebär att ett paket kaffe blivit ungefär fem till elva kronor dyrare. Priset på råkaffe har ökat med nästan 40% på ett år, vilket främst beror på torka i Brasilien.

Samtidigt som priset på kaffe gick upp gick priset på frukt ned ungefär lika mycket, vilket enligt Ulf Mazur gör att matpriserna totalt sett står väldigt stilla.

Butikerna borde kunna sänka mer

Vidare säger han att butikerna har utrymme att sänka matpriserna till kund mer än vad de gjort men istället har vissa butiker höjt priserna. Mest har Willys ökat priserna med ungefär 0,3% i juni.

”Faran med sommaren är att vi konsumenter slappnar av och slutar kolla på extrapriser. Om handeln upplever att vi inte bryr oss, riskerar de att öka igen”, säger Ulf Manzur.

Matpriserna i juni jämfört med maj

Ökade mest:
Bryggkaffe +7,9 procent
Avokado +3,7 procent
Kaffe, hela bönor +3,4 procent
Clementin +2,9 procent
Lasagne +2,4 procent

Sjönk mest:
Persika –17 procent
Melon –14,1 procent
Nektarin –13,4 procent
Plommon –9,5 procent
Aprikos –8,1 procent

Marknadsnyheter

Dela med dig