Aktiespararna

Här är nya aktietips från Affärsvärlden

Av Nyhetsbyrån Direkt
2 november 20172 min lästid

Köp kylbolaget Beijer Ref, den norska teleoperatören Telenor eller byggvaruhuskedjan Byggmax, men vänta med kontraktstillverkaren Note.

Det råder Affärsvärlden i veckans nummer.

* Beijer Ref:s p/e-tal på årets vinst är visserligen höga 28, "men nya förvärv, tuffare miljökrav och expansion utanför Europa sänker snabbt värderingen under kommande år", tycker Affärsvärlden och noterar att största ägaren Carrier har minskat sitt ägande och därmed signalerar att man inte längre kan blockera en förvärvsfinansierande nyemission. Riktkursen sätts till 347 kronor, mot en rådande kurs på strax under 300 kronor.

* Telenor betecknas som högavkastande men lågvärderat, "endast ev/ebit 11" på 2017 års Factset-konsensus och till 10 gånger 2019 års. Affärsvärlden instämmer i de prognoser som ligger till grund för multiplarna och noterar att det är klart lägre än alla stora Norden-noterade operatörer förutom Millicom. En rimlig aktiekurs vore 210 kronor enligt Affärsvärlden, och ytterligare uppsida anses finnas i den relativt bolagets mål lågt anspända balansräkningen.

* Byggmax är lättratad givet e-handelspress på marginalen, orosmoln på de svenska och norska bostadsmarknaderna och hög skuldsättning. Affärsvärlden ser dock en hel del som talar för bolaget och aktien på lång sikt: butiksrörelsen, strävan tillbaka till kärnrörelsen i stället för svårflirtade professionella köpare med sina kickbacks, samt ett tillväxtinitiativ inom trädgårdssegmentet som saknar tydlig lågprisaktör. Köprådet spikas ihop med riktkursen 69 kronor.

* Note lockar dock inte längre, efter Affärsvärldens köpråd i mars i fjol och en kursökning på 130 procent sedan dess: aktien värderas nu i den högre delen av ett historiskt värderingsintervall, och tidningen bedömer att rörelsemarginalen bör vara toppnivåer.

"Givet konjunkturkänsligheten i branschen indikerar [värderingen] fullvärderat", blir slutsatsen.

Dela med dig