Aktiespararna

Här är nya rekordet på Stockholmsbörsen

Av Redaktionen
3 oktober 20184 min lästid

Stockholmsbörsen har under onsdagen fortsatt att stiga i nästan samma takt som Italienbörsen som tog täten i Europa efter uppgifter om att Italiens regering siktar på lägre budgetunderskott. De amerikanska börsterminerna pekar samtidigt upp med stöd av stark ADP-jobbdata.

Storbolagsindexet OMXS30 hade klockan 14.30 stigit 1,1 procent till 1.675. Det bredare svenska indexet OMXSPI tog sig över den tidigare högstanivån någonsin från i augusti.

Bland storbolagen var modeföretaget H&M i topp med en uppgång på 2,6 procent. Aktien är nu inte långt ifrån kursnivån vid årsskiftet.

Volvo ökade 2,3 procent. ACT-siffrorna, som visar orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika, sjönk tillbaka något i september, men nedgången skedde från en rekordhög nivå i augusti och siffran beskrivs av analytiker som fortsatt stark.

Bland övriga aktier i OMXS30 steg Getinge och Securitas runt 2 procent vardera. Sandvik och SKF, som fick sänkta rekommendationer av Barclays, halkade efter och ökade bara marginellt på den stigande börsen.

Skistar lyfte hela 11 procent. Resultatet för det säsongsmässigt svaga sommarkvartalet i bolagets brutna räkenskapsår blev -117 miljoner kronor, en mindre förlust än de -150 miljoner som redovisades motsvarande period i fjol. En utdelning på 7 kronor föreslås för 2018, en höjning från den tidigare nivån 5:50 kronor. Skistar uppger att bolaget inte ser någon minskning av intresset för dess exploateringsprojekt.

Oasmia har meddelat studiedata gällande övergripande tumörrespons i en fas 2-studie i USA och Sverige. Den nådde målen och visar att behandling med Oasmias Doxophos Vet var väl tolererad. Aktien klättrade 7,2 procent.

Avanza avancerade 4,7 procent. På tisdagen framkom att två av tre storblankare täckt delar av sina korta positioner i nätmäklaren, och på onsdagen uppgav Nordea att banken ser kortsiktig potential inför Avanzas kommande rapport.

Mips största ägare Bell Technology Acquisition har sålt 2 miljoner aktier i hjälmbolaget till kursen 102 kronor, vilket motsvarar en rabatt på cirka 4,7 procent jämfört med tisdagens stängningskurs. Aktien föll 4,1 procent.

Ola Rollén blir via sitt privata bolag Iskossala en av de nya ägarna i det First North-listade finska spelbolaget Nitro Games, som gör en riktad emission på 47,4 miljoner kronor. Även Swedbank Robur Ny Teknik och Ludvig Strigeus, en av nyckelpersonerna bakom Spotifys teknik, blir nya ägare. Nitro Games drog iväg hela 25 procent på nyheten.

Nedåt gick det i stället för spelbolaget Leo Vegas, som backade 2,9 procent efter att ha fått en sänkt riktkurs av Pareto till 75 kronor från tidigare 100 kronor.

Byggbolaget Serneke skriver ned värdet på två byggprojekt vilket väntas påverka rörelseresultatet för tredje kvartalet med cirka 70 miljoner kronor. Aktien föll 6 procent.

First North-listade Maha Energy var en av dagens stora förlorare med en nedgång på 7,8 procent. Bolaget har sänkt sin produktionsprognos för 2018, en sänkning som i huvudsak förklaras av det produktionsstopp vid Tartarugafältet.

Image Systems har fått en order värd cirka 4,8 miljoner kronor, vilket fick aktien att lyfta 8,5 procent.

Catena Media noterades vid nytt årslägsta vid drygt 82 kronor.


Dela med dig