Aktiespararna

Här är proffsens fem favoritaktier

3 februari 20202 min lästid
Aktiespararens experters absoluta toppval.
Humöret bland pejlingdeltagarna har stärkts och majoriteten tror på fortsatt ­uppgång på börsen.

Ja, den slutsatsen kan vi dra efter att ha synat pejlingpanelens svar i den senaste undersökningen. De tillfrågade får i vanlig ordning titta in i spåkulan och ge oss deras framtidsvy två månader framåt.

I takt med att vi sett tecken till återhämtning på makrofronten samtidigt som det lugnat sig mellan USA och Kina har nervositeten släppt bland investerare. 55 procent av våra pejlare är numera börs­optimister medan 30 procent tror att börsen står lägre efter de kommande två månaderna. Resterande 15 procent är neutralt inställda till börsen på kort sikt.

Det svänger fort på börsen dessa dagar. Ena dagen premieras defensiva aktier, andra dagen vill de flesta äga cykliskt. Samma beteendemönster ser vi hos våra pejlare. I höstas var det verkstadsaktier som majoriteten ville äga, nu är det, precis som senaste pejlingen, bara dryga 10 procent som tror på sektorn. Hälsovård och fastigheter fick tillsammans knappa 40 procent av rösterna. 20 procent sätter sin tilltro på bankaktier medan resterande av de tillfrågade finner telekom och informationsteknologi som de mest attraktiva sektorerna att äga.

Zoomar vi ut perspektivet och ser till vilken aktiemarknad på global basis som tros gå bäst de näst­kommande sex månaderna är resul­taten tämligen lika från föregående månad. Vi finner den europeiska marknaden i topp med 35 procent av rösterna. 25 procent tror att Sverige är en vinnare medan 15 procent tror på USA. På nedre halvan finner vi Asien och Japan med 10 procent var av rösterna följt av Östeuropa, Latinamerika, Afrika och Mellanöstern i botten.

Sektorutsikterna får också sägas av­­speglas väl i vilka aktier som pejlingpanelen håller högst ju nu, där stabilitet och tillväxt dominerar. Sandvik är visserligen trea i listan med 5 procent av rösterna men på plats nummer ett och två finner vi SEB och Beijer Ref med 7 respektive 6 procent vardera. Efter denna trio finner vi Nibe och AAK med 3 procent var av rösterna.

FAKTA

Det här är Aktiespararens pejlingpanel

Aktiespararens pejlingpanel består av cirka 100 av landets främsta aktieexperter hos banker, försäkringsbolag, fonder, tidningar med mera. Prognoser och tyckanden är fristående från tidningens åsikter.

Aktietips

Dela med dig