Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-02

Här är proffspanelens favoritaktier

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 9 2018.

Svenska marknaden i allmänhet och verkstad i synnerhet är hetast inför hösten, enligt Aktiespararens expertpanel.

Inför sommaren skrev vi att riskaptiten inte verkade vara på topp hos pejlarna då endast en tredjedel av de tillfrågade trodde på en uppåtgående börs de nästkommande två månaderna. Även aktievalen speglade den ökade riskaversionen där ocykliska och stabila pjäser som Swedish Match, Telia och Essity toppade listan.

Men i takt med en stark rapportperiod och uppåtgående börser har sentimentet svängt och över 50 procent av pejlarna tror nu på en börs som stiger 3 procent eller mer de kommande två månaderna.

Även de aktier som anses mest köpvärda på en till två månaders sikt får sägas spegla den mer optimistiska börssynen, där ABB och SEB toppar, tätt följt av SAAB och Ericsson.

Populäraste sektorn på Stockholmsbörsen på sex månaders sikt är i vanlig ordning verkstadssektorn med hela 46 procent av de tillfrågade som tror att sektorn kommer gå bäst de kommande sex månaderna. Och visst kan optimisten gräva fram några argument, handels- och konjunkturoron till trots.

Världskonjunkturen är alltjämt stark och efterfrågan god, vilket avspeglas i bolagens orderingångar som fortsätter att imponera.

Tillsammans med en slimmad kostnadskostym har det under ett par år gett en rejäl operationell hävstång och kraftigt stigande vins­ter, en trend som bör kunna bestå ytterligare en tid. Än så länge ser vi heller inte alltför många aktörer inom verkstadsklustret som oroar sig för potentiella flaskhalsar i produktionen.

Dessutom har vi äntrat en mer sencyklisk fas i konjunkturen, vilket innebär att många bolag slår i kapacitetstaket och därför är i behov av att investera i fabriker och maskiner för att möta den ökade efterfrågan på marknaden. Ett bolag som gynnas av detta är exempelvis månadens pejlarfavorit ABB.

Vi zoomar ut från mikroperspektivet och ser till vilken geografisk marknad som är hetast att äga kommande sex månaderna. Vi ser då att den svenska marknaden seglar upp som favorit bland börsproffsen. 33 procent av pejlingpanelen håller på Sverige medan dryga 20 procent tror på USA medan 16 procent tror på Europa.

wysiwyg_image

Källa: Aktiespararen nummer 9 2018.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.