Aktiespararna

Här är proffspanelens favoritaktier

Av Redaktionen
19 oktober 20182 min lästid

Aktiespararnas egen pejlingpanel gillar Saab och H&M samtidigt som bank anses som intressant att äga efter kursfall.

Verkstadsbolagen har länge varit pejlarnas favoritsektor att äga de kommande sex månaderna. Men i takt med lite osäkrare makroklimat och framtidsutsikter har vi sett en tydligen sektorrotation där många placerare valt att sälja av verkstad till förmån för mer defensiva papper. Likaså våra pejlare.

Istället är det bank som utgör den populäraste sektorn att äga närmaste halvåret. Storbankerna har alla dragits med ned i den pengatvättsskandal som Danske Bank sedan tidigare är indragen i, vilket medfört fallande kurser. Misstankar finns att även de svenska bankerna inte bara har rent mjöl i påsen. Åsikterna går isär huruvida det negativa nyhetsflödet ska tas på allvar eller inte men vi kan åtminstone konstatera att en fjärdedel av alla pejlare tycker att läget nu ser intressant ut. Bostadsoron har lugnat sig och direktavkastningen är attraktiv för samtliga storbanker, det gör läget intressant att köpa på rådande svaghet.

Vi vänder blickarna mot index. Vad tror pejlingmedlemmarna om framtiden? 43 procent av de tillfrågade tror att börsen kommer stiga med 3 procent eller mer under de nästkommande två månaderna. 29 procent tror att börsen ska ner 3 procent eller mer under samma tidsperiod. Lika många tror på sidledes rörelser.

Boeings order på skolflygplan från det amerikanska flygvapnet innebar indirekt ett jätteavtal för Saab. Nyheten fick aktien att flyga och flertalet analyshus är nu positiva till aktien. Likaså våra pejlare som nu anser aktien vara den mest köpvärda på börsen på två månaders sikt med 7 procent av rösterna. På andraplats finner vi klädjätten H&M som efter en ursvag period på börsen helt plötsligt vaknat till liv och i rask takt stigit med cirka 40 procent efter att bolagets kvartalssiffror visade på embryon till en vändning i verksamheten. Optimisterna tror att det här bara är början på en fortsatt resa norrut på kursgrafen.

Vilken aktiemarknad blir vinnare på sex månaders sikt ur ett globalt perspektiv? Här toppar Sverige med 33 procent av rösterna. Europa och USA kommer därefter med knappa 15 procent vardera av rösterna.

Dela med dig