Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-07-04

Här är Riksbankens senaste räntebesked

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,50 procent.

Enligt SME Direkts enkät väntade samtliga av tio tillfrågade analytiker att Riksbanken skulle lämna reporäntan oförändrad på -0,50 procent.

Riksbanken ändrade senast reporäntan vid det penningpolitiska mötet den 10 februari 2016, då den sänktes med 0,15 procentenheter till -0,50 procent.

Direktionen var enig om räntebeslutet.

Riksbanken beslutade vidare att gå vidare köpen av statsobligationer med 15 miljarder kronor, varav 7,5 miljarder kronor i nominella statsobligationer och 7,5 miljarder i realobligationer, under andra halvåret 2017, enligt det beslut som fattades den 26 april.

Riksbanken kommer därmed ha köpt obligationer för totalt 290 miljarder kronor, exklusive återinvesteringar, i slutet av 2017.

Direktionen bedömer vidare att det nu är något mindre sannolikt än tidigare att reporäntan sänks den närmaste tiden.

"Detta innebär inte att reporäntesänkningar framöver är uteslutna. Direktionen har, precis som tidigare, beredskap att vidta ytterligare penningpolitiska lättnader om det behövs för att stabilisera inflationen och värna inflationsmålet. Alla de verktyg som Riksbanken har redogjort för tidigare kan, som alltid, användas vid behov", skriver Riksbanken.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.