Aktiespararna

Här är superinvesterarnas mest ägda aktier

Av Jessika Bouveng
8 juli 20243 min lästid
Dagens Industri har tagit del av en sammanställning som Avanza gjort över nätmäklarens superinvesterare och hur de agerat på börsen i år. Bland de mest köpta aktierna finns en aktie som är upp 150% bara i år.

Avanza har sammanställt sina superinvesterares köpmönster hittills under 2024. Med superinvesterare menar nätmäklaren de som har lyckats överprestera börsen det senaste året och fått hög avkastning till relativt låg risk. Under 2024 har superinvesterarna skrapat ihop en avkastning på ungefär 16%.

Det index som Avanza jämför med är OMXS30GI, alltså Stockholmsbörsens mest omsatta aktier med återinvesterade utdelningar.

På superinvesterarnas köplista finns i år tre nykomlingar och samtliga hittar vi utanför Stockholmsbörsen - Novo Nordisk, Microsoft och Nvidia. Nividia är i år upp drygt 150%.

Även Nibe är med på listan som istället rasat 35% i år.

”Kunderna verkar tro att de senaste årens kursfall ska innebära bra köptillfällen, där ska det bli intressant att se om de har rätt”, säger Avanzas sparekonom Philip Scholtzé till Dagens Industri som tagit del av sammanställningen. En annan krisande aktie som också är en populär köpkandidat i år är SBB som rasat 80% de senaste tre åren. Aktien har dock stigit 20% på ett år.

”Att SBB finns med på den listan tror jag är ett resultat av tidigare investeringar och att surdegen får vara kvar i portföljen. Aktien är inte nettoköpt under det senaste eller föregående halvår bland superinvesterarna”, säger han.

Aktierna som superinvesterarna köpt i år

Investor B

Saab

AB Volvo

Investor A

Nibe

Novo Nordisk

Handelsbanken A

Evolution

Nvidia

Microsoft

Källa: Avanza (avser perioden 2024-01-01 till 2024-07-04

Sammantaget finns det 700 000 superinvesterare hos Avanza och 46% av dem är kvinnor. Detta är en högre andel än hela nätbankens kundbas där 39% är kvinnor.

Aktierna som flest superinvesterare äger

Investor B

AB Volvo

SBB

Latour

Kinnevik

Swedbank

Axfood

Saab

SSAB

Investor A

Aktierna som superinvesterarna sålt i år

Även på säljlistan finns det en del nykomlingar, men som också fanns med på köplistan mellan juli och december år 2023. Den ena är Tele2 och den andra är Astra Zeneca.

Kindred

Astra Zeneca

Calliditas Therapeutics

ABB

Swedbank

Tele2

Scandic Group

Lam Research

Fortnox

Spotify

Källa: Avanza (avser perioden 2024-01-01 till 2024-07-04)

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig