Aktiespararna

Här är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare

Av Jessika Bouveng
24 maj 20242 min lästid
Bilden är en genrebild.
Ikea har återigen korats till Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Årets lista rymmer även flera nykomlingar.

Randstad Employer Brand Research har undersökt vilken arbetsgivare bland myndigheter och bolag som svenskarna anser vara bäst. 6432 personer har svarat på frågorna och undersökningen visade att Ikea är den mest attraktiva arbetsgivaren år 2024.

Detta är inte första gången som Ikea kammar hem förstaplatsen. Av de 11 år som man har genomfört undersökningarna har Ikea vunnit sex gånger och senaste gången var 2021. 2022 och 2023 var det istället Spotify som knep förstaplatsen, i år hamnar musikjätten istället på en andraplats.

Enligt undersökningen rankas Ikea bland annat högt när det kommer till kriterier som god ekonomi, gott rykte och långsiktig anställningstrygghet.

“Vi är stolta och glada över att utses till Sveriges mest attraktiva arbetsgivare i Randstads undersökning. Vi arbetar långsiktigt för att vara en inkluderande arbetsplats där alla vi som jobbar på IKEA kan känna oss hemma”, säger Miriam Swärdh, Country People & Culture Manager IKEA Sverige.

Lön och förmåner fortsatt viktigt

Catrine Jack, employer branding-expert på Randstad, säger att rapporten talar sitt tydliga språk att svenskarnas ekonomiska situation fortsatt påverkar människor.

“Lön och förmåner är, likt förra året, det viktigaste kriteriet vid val av arbetsgivare. Årets vinnare, Ikea, rankas högt när det kommer till god ekonomi och långsiktig anställningstrygghet. Ekonomin och arbetsmarknaden går hand i hand och det ska bli intressant att se utvecklingen när vi nu går mot ljusare ekonomiska tider”, säger hon.

Nya arbetsgivare på listan i år är Polisen, RISE och Regeringskanseliet. Polisen får högst betyg av alla när det kommer till att erbjuda jobb som ger tillbaka till samhället.

Sveriges topp tio mest attraktiva arbetsgivare 2024:

Ikea
Spotify
Volvo Group
RISE
Försvarets materielverk
EY
Volvo Cars
Regeringskansliet
Polisen
Försvarsmakten

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig