Aktiespararna

Här är världens bästa börs i år

Av David Flatbacke-Karlsson
1 oktober 20182 min lästid

För att få mest positiva tänkbara avkastning hittills i år skulle du ha investerat i grannlandet, visar Dagens Industris genomgång.

Som sparare kan det vara sunt att bredda sina vyer och även satsa pengar på aktier som är hemmahörande i andra länder än i Sverige.

Du som har valt att investera på norska börsen under 2018 kan skatta dig lycklig. OBX-index i Oslo är nämligen upp 28 procent, mätt i svenska kronor, och kvalar in som bäst presterande i hela världen, skriver Dagens Industri, som hänvisar till uppgifter från Bloomberg.

Så står sig Sverige

Stockholmsbörsen har levererat stabilt i år. Breda OMXSPI-index är upp cirka 7,8 procent.

Men Norge är inte ensamt grannland om att besegra Sverige. Även Helsingforsbörsen har utvecklats klart bättre och har klättrat runt 16 procent. Även Dow Jones i USA har haft en klart starkare framfart än vad Stockholmsbörsen har.

Bakom OBX-index placerar sig dock börserna i Qatar, Sydafrika, Förenade Arabemiraten och Tunisien. Alla har stigit mer än 20 procent de nio första månaderna av 2018.

De är förlorare

Argentina och Turkiet, som båda har drabbats av valutakaos och turbulens, är två aktiemarknader som du inte har velat vara exponerad mot i år. Merval Index och BIST 100 har rasat 45 respektive 41 procent, mätt i svenska kronor.

Även börserna i Filippinerna och Botswana har fallit tungt. Ned över 10 procent. Composite Index i Shanghai har, mycket på grund av den alltmer infekterade handelskonflikten mellan Kina och USA, fallit runt 12 procent.


Dela med dig